EU wil censuur Iran te lijf met exportverbod internetfilters

Vergunningstelsel in de maak voor bedrijven die censuursoftware willen uitvoeren...

Van onze correspondent Marc Peeperkorn

De Europese Unie overweegt de export naar Iran van internetfilters en stoorzenders voor radio en tv aan banden te leggen. Europese bedrijven die dergelijke apparatuur en software willen verkopen aan Teheran, moeten dan eerst hiervoor een vergunning aanvragen. Op die manier hoopt de EU de censuur te doorbreken, die het regime in Teheran zijn bevolking oplegt.

Demissionair minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) is verheugd over de actiebereidheid van de EU. ‘De eerste keer dat ik dit aankaartte, knikte iedereen welwillend maar gebeurde er niets. Nu heb ik een koevoet tussen de deur om de sancties daadwerkelijk afgekondigd te krijgen’, zei Verhagen maandag na afloop van overleg met zijn EU-collega’s.

Sinds eind vorig jaar verstoort Iran de ontvangst op zijn grondgebied van buitenlandse radio- en televisiestations. Programma’s via de satelliet van onder meer de BBC en de Deutsche Welle worden op die manier geblokkeerd. Verder beperkt Teheran de toegang tot internet voor Iraniërs, en hindert en onderschept het mobiele-telefoongesprekken.

De EU veroordeelt deze censuur en roept Iran op – niet voor de eerste keer – daar zo snel mogelijk mee te stoppen. In een verklaring kondigen Verhagen en zijn collega’s acties aan die ‘een eind maken aan deze onacceptabele situatie’.

Vandaag starten ambtenaren van de lidstaten met een inventarisatie van eventuele sancties. Nederland pleit al maanden voor een exportverbod op Europese technologie die de beperking van de mediavrijheid in Iran mogelijk maakt. Bedrijven als Nokia en Siemens worden daardoor getroffen.

Als een exportverbod niet haalbaar is, kan de betrokken bedrijven worden gevraagd hun export naar Iran in elk geval te verminderen.

De EU onderzoekt verder of het Iraniërs kan opleiden om de blokkades te omzeilen die het Iraanse regime oplegt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden