EU staat internetverkoop lenzen toe

BRUSSEL (ANP) - Contactlenzen mogen gewoon op internet verkocht blijven worden. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-landen hebben dat dinsdag afgesproken.

,,Ik ben zeer tevreden'', zei Europarlementslid Jules Maaten (VVD), onderhandelaar namens de liberale fractie. Britten, Ieren en Zweden evenals de socialistische fractie hadden erop aangedrongen dat de lenzen alleen op recept verkocht mogen worden.

,,Als mensen eenmaal bij een optometrist zijn geweest, kunnen ze daarna best zelf de goede soort lenzen kopen op websites'', aldus Maaten. Volgens hem zal het Europees Parlement het onderhandelaarsakkoord op 29 maart als een formaliteit aannemen.

Gemiste kans

PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey vindt het compromis over de vrije verkoop ,,een gemiste kans''. Volgens haar is het beter dat er steeds controle is door middel van recepten. ,,Mensen moeten voorzichtig omgaan met hun contactlenzen'', zegt de oud-verpleegkundige Corbey. Ze vindt het verder erg jammer dat er al een akkoord is voordat het Europees Parlement als geheel over het voorstel heeft gestemd.

De lenzenverkoop kwam ter discussie te staan door aanpassing van de Europese wet op Medische Hulpmiddelen. In die wet wordt nu tevens afgesproken dat de hulpmiddelen zoals slangetjes weekmakers mogen bevatten, zogeheten ftalaten. Dit is controversieel, omdat ftalaten volgens onderzoek schade kunnenn opleveren voor de volksgezondheid.

,,Afspraak is nu dat de fabrikant het duidelijk aangeeft als een product de flataten bevat'', aldus Maaten. Volgens hem is het een heel gering gezondheidsprobleem: ,,Het zijn geen dingen waar je permanent op kauwt, anders dan bijvoorbeeld kinderspeelgoed''.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden