EU-landen gaan aftapinformatie bewaren, maar hooguit 2 jaar

De Europese ministers van Justitie zijn het eens geworden over een regeling die telecommunicatiebedrijven verplicht telefoon- en internetgegevens minimaal een half jaar en maximaal twee jaar te bewaren....

Van onze correspondent Bert Lanting

Volgens de ministers is de bewaarplicht nodig om terreurgroepen en degeorganiseerde misdaad beter te kunnen aanpakken. De EU-landen mogen zelfbeslissen hoe lang de gegevens (niet de inhoud van gesprekken, maar wel detelefoonnummers) bewaard moeten blijven, als ze maar binnen de aangegeventermijn blijven.

Vier landen, waaronder Ierland, stemden tegen omdat zij langerebewaartermijnen hebben. Ierland dreigt naar het Europese Hof van Justitiete stappen als het wordt gedwongen zijn wetgeving te versoepelen.

De EU-landen zijn afgestapt van hun voornemen de zaak buiten hetEuropees Parlement om te regelen. Het europarlement is voor eenbewaartermijn van hooguit een jaar. Ook wil het dat duidelijker wordtaangegeven in welke gevallen de gegevens moeten worden overgedragen aan deautoriteiten. Volgens de ministers moet dat bij 'ernstige misdrijven', maarwat onder dat begrip valt kunnen de EU-landen zelf bepalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden