Esther Verhoef wint Gouden Strop

Na vier eerdere, niet verzilverde nominaties was het gisteravond dan eindelijk zover: Esther Verhoef won met haar boekLieve mamaDe Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse thriller. Het is een keuze waar ook de Nederlandse lezer vrede mee zal hebben. Het boek van Verhoef was vorig jaar met meer dan 125 duizend exemplaren veruit het best verkochte Nederlandstalige misdaadboek.

Esther Verhoef Beeld anp
Esther VerhoefBeeld anp

De jury, onder leiding van Antoinette Hertsenberg, had dit jaar vier spannende boeken genomineerd: Het meisje op de weg van Michael Berg, Drone van Bart-Jan Kazemier en Stille grond van Hilde Vandermeeren. Stuk voor stuk boeken die de moeite meer dan waard zijn, maar Lieve mama sprong er volgens de jury bovenuit.

Het werd weleens tijd ook: Verhoef is sinds 2004 al vijf keer genomineerd, maar pas dit jaar, bij de 30ste verjaardag van De Gouden Strop, is het raak. De prijs, vernoemd naar een boek van wijlen Joop van den Broek, bestaat uit een geldprijs van 10 duizend euro, plus een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel.

Lieve mama werd bij verschijnen in de Volkskrant 'een vaardig geschreven doorzonthriller' genoemd. 'Villa, opgewekt gezin, drie gemiddeld-irritante puberkinderen en een leven waarin sleur het voortdurend dreigt over te nemen. En dan, zoals dat gaat in dit soort thrillers, Gaat. Alles. Mis.'

Verhoef, die ooit succesvol was met het schrijven van columns en boeken over huisdieren, wierp zich in 2003 op het spannende genre. Al dan niet onder het pseudoniem Escober (de boeken onder deze naam schreef ze samen met haar man Berry Verhoef), verschenen er sindsdien twaalf thrillers, die meer dan twee miljoen keer over de toonbank gingen. Ook in de bibliotheken zijn haar boeken geliefd: volgens cijfers van de CPNB werden tussen mei 2015 en maart 2016 in de categorie spannende boeken haar boeken De kraamhulp en Lieve mama het meest uitgeleend.

De Schaduwprijs, voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, werd gisteravond uitgereikt aan Max van Olden voor Lieve edelachtbare. Tijdens deze Avond van het Spannende Boek vond ook de aftrap plaats van de Spannende Boeken Weken, die tot zondag 19 juni lopen. Simon de Waal schreef het Geschenkboek Vector, dat tijdens de campagne door de boekhandel cadeau wordt gedaan bij aankoop van 12,50 euro of meer aan spannende boeken.

De bestverkochte spannende boeken van mei 2015 tot en met april 2016

1 Het meisje in de trein, Paula Hawkins

2 Wat ons niet zal doden, David Lagercrantz

3 Lieve mama, Esther Verhoef

4 Mooie meisjes, Karin Slaughter

5 Denken aan vrijdag, Nicci French

De meest uitgeleende spannende boeken van mei 2015 tot en met maart 2016
1 De kraamhulp, Esther Verhoef

2 Lieve mama, Esther Verhoef

3 Schijnvertoon, Loes den Hollander

4 Aangetast, Loes den Hollander

5 Denken aan vrijdag, Nicci French

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden