Erykah Badu is haar soul kwijt

Het lijkt een trend te gaan worden: grote internationale artiesten die hun Nederlandse concerten niet meer uitverkopen. Nelly, Beyoncé, en Radiohead gingen Erykah Badu vorige week voor....

Gijsbert Kamer

De nieuwsgierigheid naar Badu is zienderogen afgenomen, en op grond van haar verrichtingen zal dat niet snel veranderen. Want mevrouw Badu lijkt het spoor volledig bijster. En niet alleen uiterlijk heeft ze een metamorfose ondergaan, van ongenaakbaar stijlvolle hogepriesteres van de nieuwe soulmuziek, naar profaan huppelend bloemenmeisje. Op haar hoofd al lang geen doekconstructie meer, maar een enorme afrobos.

Het duurde even voordat ze zich liet zien, haar band was zich al een minuut of twintig door dorre funkriedels aan het worstelen. En het publiek begon al ongeduldig door de eindeloze dwarsfluitpartij heen te fluiten toen ze toch het podium opkwam.

Dansend, springend en juichend leek Badu er zin in te hebben. Maar haar materiaal bleek nauwelijks toegespitst op zoveel uitbundigheid. Haar laatste cd World Wide Underground, laat zich beluisteren als een betrekkelijk suffe jamsessie met alleen in de single Danger een sterke funktrack.

Dat Danger was een klein lichtpuntin een show waar maar geen einde aan leek te komen. Geen spanningsboog, veel te veel slome, wezenloos vertolkte nummers, maar vooral: geen soul. Wat was er met Erykah Badu gebeurd? Was ze stoned? Ze refereerde even aan de Bulldog, dus wie weet.

Het klonk allemaal in elk geval erg ongeconcentreerd, en wanneer er een hit als Tyrone werd ingezet dan werd dat weer abrupt onderbroken voor onzinnige conversaties met band en publiek. Zelden een show gezien die door gebrek aan opbouw zo op de zenuwen ging werken. Hoewel na een uurtje de koek wel op was, wist Badu er bovendien maar geen einde aan te breien. Geen moment kwam er iets over van die sprankeling van eerdere shows. De altijd zo onderkoeld jazzy zingende Badu verloor zich ook regelmatig in het effectbejag van hoge stemuithalen die nogal eens met soul verward worden. Nu weer een kirrende hysterica, dan weer een stonede wauwelaar. Om moedeloos van te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden