Review

Erik en Justus vertellen een rommelige en houterige film

In potentie is de voorstelling een interessante mix van toneel en cabaret, maar overtuigt meer als satire. Klinken Van Muiswinkel en Van Oel houterig, actrice Sarah Janneh is gelukkig meer naturel.

'Klinken Van Muiswinkel (m.) en Van Oel (l.) houterig, actrice Sarah Janneh (r.) is gelukkig meer naturel.' Beeld null
'Klinken Van Muiswinkel (m.) en Van Oel (l.) houterig, actrice Sarah Janneh (r.) is gelukkig meer naturel.'

Tien jaar werkte Justus van Oel aan een scenario, dat niet werd verfilmd. Voornaamste reden: geldgebrek. Omdat het verhaal van Vaderland hem na aan het hart ligt, maakte hij met oud-cabaretmaatje Erik van Muiswinkel een theatervoorstelling, waarin het verhaal over twee broers die worden herenigd in Zuid-Afrika alsnog wordt verteld.

Erik en Justus vertellen een film (**), cabaret.
Door Erik van Muiswinkel en Justus van Oel.
Regie: Maarten Wansink.
15/10, Leidse Schouwburg.
Tournee t/m 23/12.

In de voorstelling krijgen we niet alleen de broers Pete (Van Muiswinkel) en Anton (Van Oel) te zien, maar stappen de twee mannen geregeld uit hun rollen om commentaar te leveren op het scenario, op de gang van zaken in de filmwereld en op hun verleden met de cabaretgroep Zak & As (1985-1991). Er is ook een derde speler, actrice Sarah Janneh, die de Afrikaanse hulp en minnares van Pete speelt, en op haar beurt ook weer commentaar levert.

In potentie is het een interessante mix van toneel en cabaret; in de uitwerking blijft onduidelijk wat de heren precies willen met deze voorstelling. Voor het overbrengen van het drama uit de film stappen ze hinderlijk vaak uit hun rollen, voor het onderzoeken van de vriendschap tussen twee mannen die na hun cabaretgroep verschillende carrières kregen, is te weinig tijd ingeruimd. Het best laat deze voorstelling zich bekijken als een satire op de Nederlandse filmwereld: in de effectiefste scène speelt Van Muiswinkel een autofabrikant van Dacia die afdwingt dat zijn auto prominent in de film komt.

Verder blijft het een rommelig geheel, waarin de crosstalks tussen Van Muiswinkel en Van Oel erg houterig klinken. Het spel van actrice Janneh is gelukkig meer naturel en levert enkele amusante scènes op. Een overtuigende filmpitch wil dit niet worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden