Eric van der Westen overtuigt met eerlijke, overrompelende jazz

Quadrant Extended..

Tim Sprangers

* * * *

Tilburg Eigenlijk bezit het veelomvattende Quadrant Extended alles wat jazz verlangt. Vaardige en betrokken muzikanten met persoonlijkheid, geëngageerde kritiek en boeiende improvisatie. Het was jammer dat de dik gebreide trui een waterdicht laagje miste. Een vooruitstrevende mix snakt naar consistentie, vervoerd in een onweerlegbare eenheid om begrepen te worden. Deze ontbrak soms vrijdagavond in de Paradox Tilburg.

Of het de, naar eigen zeggen, zenuwen van bandleider Eric van der Westen waren, of de hernieuwde samenstelling van Quadrant Extended, de muzikanten acteerden soms wat onwennig. Het blazersduo Mete Erker en Erwin Vann zochten synchroniteiten en drummer Onno Govaert stoeide af en toe met de beats van Hans Timmermans. Wat en hoe livedichter Jimmy Page vertelde, was voor iedereen een verrassing. Het leidde tot soms wat geforceerde spontaniteit.

Maar als het eenmaal bij elkaar kwam, klonken plotseling de overrompelende ideeën van Van der Westen. De contrabassist geeft in de composities zijn visie op wat hem bezighoudt en niet zint. Het betrof materie als de apartheid, kapitalistische instellingen, of de verwaarlozing van het milieu. Kwesties waar valsheid en onrechtvaardigheid de grondslag vormen. De methode: eerlijke muziek.

Met zijn kenmerkend warme, oprechte aanslag transformeerde Eric van der Westen vocale samples in meeslepende motieven. Voornamelijk in de spannende opbouw van elk stuk klonk overtuiging. Polymelodische climaxen, met een belangrijke vrije rol voor drummer Govaert, waren het resultaat van mooie vervlechtingen tussen improvisatie en compositie.

Govaert stal de show. In zijn ontrafelende benadering van Afrikaanse ritmes en melodieën, verslond hij de fundamenten en bouwde ze vervolgens op een andere manier weer op. Deze hoogtepunten droegen het concert, dat voor een behoorlijk aantal mensen te heftig was om vol te houden.

Aanvullingen & verbeteringen

Rectificatie / gerectificeerd

In de recensie van Quadrant Extended (Kunst, 14 september, pagina 46) staat dat de poetry tijdens het optreden werd geleverd door Jimmy Page. Dat moet zijn Jimmy Rage, de bijnaam van livedichter Femi Dawkins.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden