Eric Smit en Kim van Keken Journalist van het jaar voor onderzoek naar VVD-voorzitter Keizer

Eric Smit en Kim van Keken zijn donderdagavond door vakblad Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. Ze ontvingen de prijs voor hun onderzoek naar de toenmalige VVD-voorzitter Henry Keizer.

Rik Kuiper
De journalisten van Follow the Money, een online platform voor onderzoeksjournalistiek, onthulden vorig jaar dat Keizer samen met drie anderen een crematiebedrijf had overgenomen voor een bedrag ver onder de marktwaarde. Beeld anp
De journalisten van Follow the Money, een online platform voor onderzoeksjournalistiek, onthulden vorig jaar dat Keizer samen met drie anderen een crematiebedrijf had overgenomen voor een bedrag ver onder de marktwaarde.Beeld anp

De journalisten van Follow the Money, een online platform voor onderzoeksjournalistiek, onthulden vorig jaar dat Keizer samen met drie anderen een crematiebedrijf had overgenomen voor een bedrag ver onder de marktwaarde. Hij was zelf als adviseur verbonden aan de verkopende partij. Na de publicatie trad Keizer terug als partijvoorzitter van de VVD.

De jury prijst de journalisten vanwege 'goed journalistiek handwerk met tussen de regels door een rake schets van een man die misbruik maakt van zijn positie en charme'. In zijn dankwoord zei Eric Smit 'ontzettend trots' te zijn. 'Het is fijn dat we dit kunnen doen als klein kloteclubje.'

Onthullende verhalen

Ook Volkskrant-journalisten Maud Effting en Willem Feenstra waren genomineerd voor de titel van journalist van het jaar. Zij schreven onthullende verhalen over seksueel misbruik in de sport en bij de krijgsmacht.

De derde nominatie was voor Jantina Russchen, Maaike Wind en Miriam Haije van het Dagblad van het Noorden voor hun project 'Het verdwenen Groningen'. Daarin brengen zij in kaart hoeveel boerderijen, huizen en andere gebouwen door de gaswinning verloren gaan.

De prijs voor Journalist van het Jaar werd dit jaar voor het twaalfde keer uitgereikt door journalistenvakblad Villamedia. Vorig jaar wonnen Sarah Sylbing en Ester Gould met hun documentaireserie Schuldig. In 2015 kreeg verslaggever Bas Haan van Nieuwsuur de prijs, nadat zijn onthullingen over de Teevendeal hadden geleid tot het aftreden van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden