Eric de Vroedt nieuwe regisseur en artistiek leider van Nationale Toneel

Eric de Vroedt (42) wordt de nieuwe regisseur en artistiek leider van het Nationale Toneel. Met ingang van het theaterseizoen 2016-2017 zal hij naast artistiek directeur Theu Boermans aan het Haagse gezelschap verbonden zijn. In 2018 volgt hij Boermans op.

Regisseur Theu Boermans (L) met de acteurs Anniek Pheifer en Marcel HensemaBeeld anp

De Vroedt en Boermans zullen de komende jaren samen de toekomstplannen opstellen van het Nationale Toneel; het beleidsplan voor de periode 2017-2020. Boermans zelf blijft nadat hij het directeursschap heeft neergelegd nog wel tot eind 2020 in Den Haag voorstellingen regisseren. Door samen te werken 'zorgen wij ervoor dat de wisseling van de wacht soepel kan verlopen', zegt Boermans.

Nieuwkomer De Vroedt werd vooral bekend door zijn tiendelige MightySociety-project, waarin hij in tien producties actuele onderwerpen in het theater bracht. Bij Toneelgroep Amsterdam regisseerde hij zowel kleinere als grote voorstellingen, waaronder Tramlijn Verlangen, Na de zondeval en De Entertainer (John Osborn). Vorig seizoen regisseerde hij Hugo Claus' toneelstuk Vrijdag bij Schauspielhaus Bochum.

De Vroedt is vlak na de zomer door het Het Nationale Toneel benaderd. Zijn naam werd eerder al genoemd om vanaf 2017 het Ro Theater in Rotterdam te gaan leiden. De Vroedt: 'Nee, voor mij is Den Haag zeker geen tweede keus . Ik ben anderhalf jaar geleden benaderd door het Ro Theater, maar die gesprekken zijn onlangs gestaakt toen Johan Simons daar als de nieuwe man in de picture kwam. Daarna zijn de gesprekken in Den Haag begonnen. Ik merkte daar meteen een enthousiasme als het gaat om nieuwe ideeën en plannen.'

Tweesporenbeleid

De Vroedt wil in Den Haag een tweesporenbeleid gaan volgen. Met in de grote zaal het wereldrepertoire en ook nieuwe stukken van Nederlandse toneelschrijvers, met wie hij nauw wil gaan samenwerken. Daarnaast wil hij in de stad ook 'aanschuren tegen het Binnenhof en het Vredespaleis' door voorstellingen te maken met actuele thema's. Daarvoor wil hij ook zelf gaan schrijven. De Vroedt: 'Het Nationale Toneel zou het nationale podium kunnen worden waarop gereflecteerd kan worden op nationale thema's. Een beetje zoals in Engeland The National Theatre doet, zonder ons daarmee nu al te willen vergelijken.'

Het Nationale Toneel is samen met Toneelgroep Amsterdam het grootste theatergezelschap van Nederland. Onlangs werd bekend dat vaste regisseur Johan Doesburg de groep volgend jaar gaat verlaten. Boermans zelf heeft de laatste jaren vooral naam gemaakt als regisseur van megaproducties als Soldaat van Oranje en ANNE. Op dit moment onderzoekt hij of hij in 2016 in Londen de theaterversie van The Hunger Games zal gaan regisseren, waarvoor hij intussen gevraagd is. Volgende week gaat zijn regie van Shakespeares As you like it in première. In Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden