Erg

ZO WERDEN je, na handdrukken en beste wensen, ook nog meelijwekkende blikken toegevoegd en kreeg je, hoewel helemaal aan de beterende hand na een griepje, ook nog sterkte en beterschap toegewenst, maar dan wel met een schalks knipoogje en op tamelijk vileine toon....

Want?

'Reporter toch wel gezien? Ik bedoel, daar kwamen jij en die anderen toch niet al te best naar voren.'

Hoe bedoel je?

'Nou ja, jij bent toch ook één van die ...uh, nou ja, je-weet-wel..'

Pardon?

'Ach je weet wel, zo eentje die uh.., zeg maar, zo eentje die een oogje toeknijpt, die het niet wil weten..'

Wat?

'Dat die gasten maar aanrommelen en liegen en bedriegen. Ik hoop niet dat ik je beledig maar ik zeg het toch maar ronduit: jij bent toch ook zo'n ..uh..'

Wat?

'Zo'n..., ach wat kan mij het ook schelen, zo'n wwwww..wielerjournalist'?

Na een weekje vol meelijwekkende blikken, vreemde toespelingen, steeds kleffere handdrukken en lacherig uitgesproken beterschapswensen lijkt het me hoog tijd voor een coming out.

Ducrot, Winnen en Rooks deden het bij het vallen van de vorige eeuw, laat ik de nieuwe eens aangrijpen: ik ben een wielerjournalist.

Erger: ik ben een wielerjournalist die weliswaar veel over doping heeft geschreven maar zelf nog nooit een schandaal heeft onthuld.

Nog erger: ik ben een wielerjournalist die haast automatisch begint te puffen en te steunen wanneer er weer een dopingzaakje wordt 'onthuld' terwijl ik juist beroepshalve geacht wordt in staat van grote opwinding te geraken.

Nog véél erger: hoezeer ik mijzelf ook probeer in die staat van opwinding te brengen, ik slaag er maar niet in het erg te vinden dat vermoedelijk het hele peloton het allemaal niet zo nauw neemt met de dopingregels.

Zo onbeschrijflijk erg is het met mij gesteld dat ik domweg niet de puf kan opbrengen om ook maar een begin te maken met onderzoek naar een mogelijk nieuw schandaal: die Van Vliet, de nieuwe ploegleider van oud-TVM, heeft een eetcafé in Baarle-Nassau waar men, zo heb ik bij veelvuldige research vastgesteld, knappe porties vlees serveert voor een bescheiden bedrag. Baarle-Nassau ligt om de hoek bij Turnhout, ook wel een gebied dat vaak wordt geassocieerd met de vleeshormonenmaffia.

Wel eens van de vermoorde Belgische vee-arts Van Noppen gehoord? Ik zeg niks. Reporter? Als ze mij er maar buiten houden. Ik heb andere belangen: 'Teun! Niet die erge, vieze Farm Frites! Hou de Vlaamse op de kaart!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.