Erasmusprijs voor Ian Buruma

ROTTERDAM ( ANP) - De Brits-Nederlandse auteur en journalist Ian Buruma krijgt op 7 november in Rottterdam de Erasmusprijs uit handen van prins Willem-Alexander, de regent van de Stichting Praemium Erasmianum. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag laten weten.

De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema 'De Nieuwe Kosmopoliet'. Ian Buruma is volgens het bestuur van Stichting Praemium Erasmianum 'De Nieuwe Kosmopoliet'. ,,Zo studeerde hij Chinees in Leiden en Film in Tokio. Ian Buruma was redacteur van The Far Eastern Economic Review en van The Spectator. Sinds 2003 is hij Henry R. Luce Professor of Democracy, Human Rights and Journalism aan het Bard College, New York.''

Ian Buruma is verbonden aan verschillende organisaties op het gebied van mensenrechten en wetenschappelijke colleges. Zijn essayistisch werk gaat over Europa en het Verre Oosten. Ian Buruma ontving in 2004 een eredoctoraat aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2008 bezet Buruma de Cleveringa-leerstoel aan de Universiteit Leiden.

De prijs bestaat uit 150.000 euro.