RecensieA Fool's Paradise

Er zit in ieder geval één mooi zinnetje in A Fool’s Paradise ★★☆☆☆

Berend Jan Bockting
Is de kijk van documentairemaker Saskia Vredeveld op de wereld racistisch omdat ze racistisch is opgevoed? Ze onderzoekt het in A Fool’s Paradise. Beeld
Is de kijk van documentairemaker Saskia Vredeveld op de wereld racistisch omdat ze racistisch is opgevoed? Ze onderzoekt het in A Fool’s Paradise.

Documentaire

Regie Saskia Vredeveld.

78 min., in 6 zalen.

‘Het is alsof ik een camera nodig heb om echt te kunnen zien.’ Er zit in ieder geval één mooi zinnetje in A Fool’s Paradise, een wat klungelige roadtrip/documentaire waarin documentairemaker Saskia Vredeveld (geboren in Kaapstad, opgegroeid tijdens de Apartheid, inmiddels woonachtig in Amsterdam) terugkeert naar Zuid-Afrika en zichzelf een spiegel voorhoudt. Is haar kijk op de wereld racistisch omdat ze racistisch is opgevoed? Die camera helpt weliswaar bij het verwijderen van haar oogkleppen en ze toont hier en daar fijntjes aan hoe krachtig het verleden in Zuid-Afrika doorwerkt in het heden. Maar haar al dan niet geveinsde naïeve houding, vol herhalingen omtrent haar eigen blinde vlekken, is eerder storend dan dat het iets toevoegt. Waar blijven de échte confrontaties met familieleden, met haar eigen keuzes als documentairemaker, en daarmee met zichzelf?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden