Poëzie Goed & Slecht

Er zijn verschillende varianten van vreemd binnen de poëzie

Gershwin Bonevacia schrijft vreemd-vreemd, vindt Arjan Peters, en Kees van Domselaar herkenbaar-vreemd.

Beeld Bettmann Archive/ Bewerking Studio V

Ook vreemd bestaat in varianten. Zo zijn er de gedichten van Gershwin Bonevacia (1992), onlangs gebundeld onder een titel die nog geen vragen oproept: Ik heb een fiets gekocht (Das Mag; € 17,99). Maar dan begint het: ‘Er zijn schepen ongevaard gebleven,/ omdat geloof in hen ontbrak’. Dit heet ‘Woonboot’, en daardoor weten we zeker dat hij bedoelt dat er schepen zijn die niet varen, omdat het geloof daarin ontbrak. Maar dat staat er niet.

Tussen
Duivendrecht
en
Almere
liggen
prachtige
vanuit
de
trein
bekeken
beelden

Dit gedicht heet ‘Mooi van ver’, en daaruit kun je opmaken dat Bonevacia bedoelt dat je mooie beelden kunt zien op genoemde locatie, mits je op een afstandje blijft, in de trein. Maar die beelden liggen daar niet.

Je kunt laat komen en tegenkomen, maar niet ontkomen, meldt hij ook, want ‘alles wat kan komen/ komt’. Dat gedicht noemt hij ‘Wet van Murphy’. Maar dat ís de wet van Murphy helemaal niet.

Vreemde dichter, Bonevacia, die steeds iets anders schrijft dan hij wil zeggen. Dan is De stille fanfare van Kees van Domselaar een wonder van helderheid (De Arbeiderspers; € 18,50). Neem ‘Zo ongeveer’:

Zo ongeveer toen je stierf
zat ik schone oesters te eten,
op een terras met mooie vrouwen

we hadden elkaar wel gezegd
wat we elkaar nog te zeggen hadden
maar toch was het vreemd

toen ik hoorde
dat je gestorven was
op zo’n buitengewoon
plezierige avond.

Schone oesters, mooie vrouwen, buitengewoon plezierige avond. En dan achteraf horen wat er tegelijkertijd gebeurde. Niks van gemerkt. Niks aan te doen ook. Toch is er een licht schuldgevoel; dat jij leeft (en hoe), en die andere niet meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden