FilmrecensieThe Map of Tiny Perfect Things

Er zijn films genoeg over mensen die één dag steeds opnieuw beleven. Toch is ‘The Map of Tiny Perfect Things’ vernieuwend ★★★☆☆

Het scenario is slim geschreven en zit vol bijdetijdse grapjes en charmante zijpaden.

The Map of Tiny Perfect Things. Beeld
The Map of Tiny Perfect Things.

Voor de 17-jarige Mark ziet elke dag eruit als de vorige. En niet alleen bij wijze van spreken. Hij wordt steeds opnieuw wakker op dezelfde dag. Zoals Bill Murray in Groundhog Day, of Tom Cruise in de sciencefictionthriller Edge of Tomorrow, legt Mark uit aan zijn beste vriend – elke dag opnieuw.

Het youngadultdrama The Map of Tiny Perfect Things verwijst volop naar zijn tijdreisvoorgangers. Net als in de Netflix-serie Russian Doll blijkt er nog iemand anders vast te zitten in dezelfde loop: naast Mark komt ook het mysterieuze meisje Margaret nooit verder dan het einde van de dag. En net als in Groundhog Day valt er voor de hoofdpersonen iets te leren.

The Map of Tiny Perfect Things, te zien op Prime Video, werd geschreven door Lev Grossman, een geliefd auteur van adolescentenliteratuur. Zijn scenario, vol bijdetijdse grapjes en charmante zijpaden, zit slim in elkaar. Mark en Margaret vinden het allebei wel best om vast te zitten in hun tijdlus; voor een tiener is de toekomst niet per se iets om naar uit te kijken. Toch begint Mark na verloop van tijd naar een uitweg te zoeken. Hij probeert het met een mix van wiskunde en mindfulness. Samen met Margaret gaat hij op zoek naar alle onverwacht mooie dingen die op één dag in hun woonplaats gebeuren.

Het script kent weinig rust: voortdurend moet de kijker worden vermaakt, vertederd of ontroerd. Dat is soms te veel van het goede, al is het begrijpelijk dat Grossman de aandacht wil afleiden van de onvermijdelijke ongerijmdheden in het verhaal. Zo makkelijk is het niet om te rommelen met het ruim­te-tijd­con­ti­nuüm.

Lange tijd lijkt de film niet veel meer dan een aaneenschakeling van losse, leuke ideeën, maar regisseur Ian Samuels heeft duidelijk ervaring in het genre (hij maakte in 2018 de tienerromance Sierra Burgess Is a Loser) en weet er toch nog een overtuigend geheel van te maken. Knap is vooral dat The Map of Tiny Perfect Things iets waardevols toevoegt aan de bestaande verhalen over hetzelfde onderwerp. Het heeft ook voordelen om stil te blijven staan.

The Map of Tiny Perfect Things

Young Adult

★★★☆☆

Regie Ian Samuels.

Met Kyle Allen, Kathryn Newton, Josh Hamilton.

99 min., te zien op Amazon Prime Video.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden