Er wordt heel wat oud zeer opgerakeld in de CPNB Bestseller 60

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Thrillers op plek 1 en 2 (en Diana's eigen verhaal duikt ook weer op).

Jet Steinz
null Beeld epa
Beeld epa

Vorige week ging het duel om de eerste plaats in de CPNB Bestseller 60 tussen Karin Slaughters Goede dochter en Nazomer van Esther Verhoef - het werd op het nippertje gewonnen door de eerste.

Deze week strijden Camilla Läckberg en Simone van der Vlugt om de eer. Alweer Simone van der Vlugt? Ja, alweer Simone van der Vlugt. En nee, niet met Ginevra. Een Italiaanse liefdesgeschiedenis, dat nu net na 12 weken in de Top 60 is afgezwaaid, maar gewoon weer met een nieuwe thriller: De doorbraak. Er moet immers brood op plank.

Voorlopige tussenstand: een tweede plaats voor Van der Vlugt en Läckbergs Heks staat op 1 - en dat is ook een overwinning voor Läckbergs uitgever Ambo|Anthos, die Van der Vlugt eerder dit jaar verloor aan concurrent Prometheus.

Het zal de thrillerlezer hoogstwaarschijnlijk weinig kunnen schelen: hem of haar gaat het vooral om de na dertig jaar heropende moordzaak in Heks, of het openrijten van wonden uit het verleden in De doorbraak.

Er wordt sowieso heel wat oud zeer opgerakeld in de Bestsellerlijst van deze week. John Le Carré laat in Een erfenis van spionnen (binnen op 35) zijn oude helden George Smiley en Peter Guillam terugkeren en een jongere generatie onderzoeken wat er vijftig jaar geleden precies is gebeurd; biograaf Andrew Morton greep de 20ste sterfdag van prinses Diana aan om nog eens in de geheime interviews met de prinses te duiken, en 'kwam tot schokkende nieuwe inzichten'.

Toch vermoord door de Britse veiligheidsdienst? Prins Harry eigenlijk een zoon van Diana's minnaar James Hewitt? Of gaat het om minder 'schokkende nieuwe inzichten'? Morton herzag zijn bestseller uit 1992 en Diana. Haar eigen verhaal staat op een 27ste plaats in de Top 60.

CPNB BESTSELLER 60

1. Camilla Lackberg
Heks; Ambo Anthos (-) Moord en hekserij. Thriller.

2. Simone van der Vlugt
De doorbraak; Prometheus (-) Zangeres wordt gestalkt. Thriller.

3. Yuval Noah
Harari Sapiens; Thomas Rap (26)Wie we zijn en waarom.

4. Karin Slaughter
Goede dochter; HarperCollins (11)

5. Esther Verhoef
Nazomer; Ambo Anthos (8)

6. Haemin Sunim
Dingen die je alleen ziet als...; Boekerij (10)

7. Alfred Birney
De tolk van Java; De Geus (16)

8. Benedict Wells
Het einde vande eenzaamheid; Meulenhoff (18)

9. Francesc Miralles, Héctor Garcia
Ikigai; Boekerij (35)

10. Elena Ferrante
De geniale vriendin; Wereldbibliotheek (60)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden