Taalgebruik!Woord van de week

Er wordt heel wat met de mantel der samenwerking bedekt

Dialect, jargon, straattaal of neologisme – elke week ontwaart de Volkskrant een opvallend woord. Een leuke samenwerking.

Emma Meelker

Op internet probeerde ik een meisje ­zover te krijgen dat ze haar sandalen aan mij zou verkopen. Maar nadat ik het geld had overgemaakt, schreef ze dat ze door mijn trage ­reactie haar vertrouwen in ‘onze samenwerking’ had verloren. Vreemd.

Ik moest denken aan mijn boekhouder, die schreef blij te zijn met onze ‘samenwerking’ toen ik haar had betaald om voor mij mijn belastingaangifte op te gaan stellen. En toen viel het kwartje. Deze boekhouder werkt namelijk voor veel influencers. Voor hen is het normaal om met de mantel van samenwerking te bedekken dat je veganistische cosmetica voor een bedrijf verkoopt, en voor die dienst gewoon betaald wordt.

Het stamt natuurlijk af van daadwerkelijke ­samenwerking, vaak uitgedrukt met een x: (sneakermerk) Patta x (oudemensenschoenenmerk) Mephisto ontwerpen samen coole opaschoenen.

Inmiddels gebruiken koper en verkoper het woord om een ordinaire commerciële afspraak te verdoezelen. Nee, er is een verbond. Dan is men opeens ‘zakelijke familie’ of ‘suikeroom’. Wat zou Emma Meelker x mijn boekhouder voor moois opleveren? Ik hoopte op een correcte belastingaangifte die me veel geld zou schelen.

Net zo’n soort verdoezeling van een commerciële relatie is de advertorial. Zoals de reclame in Volkskrant Magazine voor de nieuwe film van Wes Anderson. Ons moederbedrijf DPG Media bracht, in opdracht van Disney, met een stel interviews een ode aan de onafhankelijke journalist. Kers op de taart was het citaat, (onterecht) toegeschreven aan Orwell: ‘Journalism is printing what someone else doesn’t want printed. Everything else is public relations’.

Met het brein achter deze totaalverwarring zou ik nou weleens willen samenwerken.

Lees hier alle afleveringen van alle rubrieken van de pagina Taalgebruik! uit de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden