TV-recensieFrank Heinen

Er was maar één hoofdzaak op Prinsjesdag: ‘Heeft de koning zijn baard nog?’

Altijd als ik een interview met een échte journalist lees, zo eentje bij wie de drukinkt door de aderen stroomt, komt het gesprek vroeg of laat altijd op Groot Nieuws. Echte journalisten gaan heerlijk op Groot Nieuws. Wanneer iedereen onder tafel kruipt, gaat de echte journalist de straat op, nieuws vergaren. Echte journalisten leven voor die momenten. Oorlog? Hup, naar de vuurlinie. Aanslag? Eropaf!

Op Prinsjesdag 2019 deed zich eindelijk weer eens een gelegenheid voor om het halfslachtige kaf van het journalistieke koren te scheiden. Er werd gezemeld over koopkracht, al dan niet bestaande investeringsfondsen, hoedjes en over Stef Blok. Maar dat deed er allemaal niet zo toe.

Er was maar één hoofdzaak. Eén vraag, die Astrid Kersseboom pas durfde te stellen nadat haar sidekick, ANP-koningshuisverslaggever Hans Jacobs, uitvoerig had vooruitgekeken naar het zwaaimoment en het bonte paukenpaard.

‘Heeft de koning zijn baard nog?’

Koning Willem-Alexander verlaat de Ridderzaal, met aan zijn zijde koningin Maxima. Beeld ANP

Jacobs wist te melden dat de baard maandagavond nog was gesignaleerd op of rond het koninklijke bakkes. En dat-ie al wel eerder was opgedoken, op vakanties. Mocht de baard bij de Troonrede van de partij zijn, dan konden we wat Hans betrof spreken van een ‘officieel item’.

Tussen het publiek langs de rijroute had de NOS zijn beste man geposteerd. Joris van Poppel, Kuifje zonder kuifje, baande zich nieuwshongerig een weg door een menigte Oranjeklanten en peilde de stemming. ‘Net als altijd, hè’, zei een dame. De microfoon met het NOS-logo bleef voor haar mond hangen. De vrouw haastte zich te specificeren: ‘De sfeer, alles.’

Een paar maal schoot Joris uit de heup en vroeg, schijnbaar uit het niets: ‘Baard of geen baard?’ Alle ondervraagden wisten onmiddellijk waar het over ging. Sommigen dachten ‘baard’, anderen ‘geen baard’. Uitvoerig werden de geesten in het land voorbereid op alle denkbare scenario’s.

Een forse man kondigde aan het allemaal over zich heen te laten komen. De man zei ‘allemaal’, maar hij bedoelde: ‘baard’.

‘Dat’, stelde Joris van Poppel vast, ‘is toch een beetje de sfeer hier in het publiek.’

Inmiddels weet u hoe het afliep.

We hebben er een officieel item bij.

Of, zoals Hans Jacobs het formuleerde: ‘De baard staat.’ Alsof het geen zorgvuldig opgekweekte gezichtsbeharing betrof, maar Epke Zonderland na een driedubbele woepie.

En zoals dat gaat met Groot Nieuws: terwijl de echte journalisten nog met hun poten in het bluswater rondsjouwden, stroomden de analyses van specialisten al binnen. In Tijd voor MAX sprak modespecialiste Josine Droogendijk onomwonden haar opluchting uit. Volgens haar had intussen iedereen aan het hof een overwoekerde snuit.

‘De mannen dan’, voegde ze er voor de zekerheid aan toe.

Bij Yung DWDD, de onderzoeksafdeling van De Wereld Draait Door, hadden ze Herman Pleij opgezocht, die het nieuws duidde in het licht van de eeuwigheid en, uiteraard, de volksaard. Ook werden twee barbiers geraadpleegd.

‘Briljant’, besloten die. Na een nieuwsdag vol spanning en emotie was dat het moment om even vol te schieten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden