Review

'Er valt geen reden te verzinnen om nieuwe Lily Allen te draaien (**)'

Lily Allen is terug met het album, haar derde, waarover ze al anderhalf jaar twittert: Sheezus, een vrouwelijke knipoog naar het megalomane Yeezus van Kanye West. Recensent Menno Pot kan geen goede reden verzinnen om Sheezus op te zetten in een wereld waarin ook haar eerste platen bestaan.

Lily Allen Beeld ap
Lily AllenBeeld ap

Wat de Londense Lily Allen in 2009 nog aankondigde als haar 'afscheid van de muziek', blijkt nu een sabbatical te zijn geweest. Ze trouwde, kreeg twee dochters, deed iets met mode en richtte een platenlabel op, om nu terug te keren met het album, haar derde, waarover ze al anderhalf jaar twittert: Sheezus, een vrouwelijke knipoog naar het megalomane Yeezus van Kanye West.

Het meisje dat op haar eerste twee platen zo geestig en schaamteloos het leven van een Britse vrouw in haar early twenties bezong, is nu bijna 30 en moeder van twee. Allen vond dat er iets moest veranderen: 'Can't just come back, jump on the mic and do the same thing', zingt ze in de titelsong.

Toch gaat Allen op Sheezus niet wezenlijk anders te werk: nog altijd schrijft ze lichtvoetige popliedjes, leent ze beats uit hiphop, r&b en electropop en heeft ze het in haar teksten eigenlijk steeds over zichzelf en haar ergernisjes.

Het is alleen allemaal net wat minder leuk en sprankelend dan voorheen: minder zinnen en gedachten die je doen grinniken, minder liedjes die je blijft fluiten en dan is er in songs als Silver Spoon nog die verrekte autotune, het uitgemolken stemfoefje dat de liedjes vooral vlakker en meer inwisselbaar maakt.

In een wereld waarin Lily Allens eerste platen bestaan, valt eigenlijk geen goede reden te verzinnen om Sheezus op te zetten.

null Beeld Albumhoes Sheezus
Beeld Albumhoes Sheezus
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden