BoekenBestsellers

Er staat opvallend veel onzin in de CPNB Bestseller 60 van deze week

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Jet Steinz
null Beeld

Er staat opvallend veel onzin in de CPNB Bestseller 60 van deze week. Een hoop fantasy – Suzanne Collins’ De ballade van slangen en zangvogels staat op 1, De terugkeer van de Temujai van John Flanagan op 17 en Nora Roberts’ De komst van de kracht op 24 – maar dat mag allemaal, het is tenslotte fictie.

Onzinniger is I Am van Susan Shumsky (op 8), dat ‘op een laagdrempelige manier en voor iedereen die dat wil directe en onmiddellijke heling’ biedt, en ­bovendien belooft dat de ‘prayers en affirmaties’ niet ingewikkeld zijn, maar des te meer ‘universele zeggingskracht’ hebben. Ook mooi, en tegelijkertijd een beetje eng, is de omschrijving van de ‘niet-conventionele manieren van spirituele heling’ als: ‘in de praktijk bewezen’. Niet (wetenschappelijk) bewezen dus, maar in de praktijk bewezen.

Op 28 staat Eenvoudiger leven, dat gaat over de tien gelukszones in jezelf en hoe die te vinden, en geschreven is door iemand die zich ‘manisch positiviteitsexpert’ noemt. En dan is er nog Oer, op 25, van een Spinozaprijswinnaar, een theoloog en een schrijfster die besloten ‘het grote verhaal van Gods schepping op een nieuwe, frisse manier’ te vertellen, ‘die recht doet aan wetenschappelijke bevindingen én aan de Bijbel’. ‘Aanbevolen!’ vindt Andries Knevel, en: ‘Leest als een spannende roman’, aldus uitgever Ark Media. Maar het probleem is dat Oer niet is bedoeld als een roman.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1 Paulien Cornelisse, Japan in honderd kleine stukjes (Uitgeverij Cornelisse)

2 Charlie Mackesy, De jongen, de mol, de vos en het paard (KokBoekencentrum)

3 Rutger Bregman, De meeste mensen deugen (De Correspondent)

4 Suzanne Collins, De ballade van slangen en zangvogels (Van Goor)

5 Marieke Lucas Rijneveld, De avond is ongemak (Atlas Contact)

6 Marjoleine de Vos, Je keek te ver (Van Oorschot)

7 Tialda Hoogeveen, De geur van hooi (Thomas Rap)

8 Ivo Bökkerink & Pieter Couwenbergh, De staatsbank (Prometheus)

9 Judith Fanto, Viktor (Ambo Anthos)

10 Nicci French, In hechtenis (Ambo Anthos)

Ine Soepnel van boekhandel Van Someren & Ten Bosch, Zutphen. Beeld Jan Mulders
Ine Soepnel van boekhandel Van Someren & Ten Bosch, Zutphen.Beeld Jan Mulders

Hoe gaat het in de boekhandel?

Ine Soepnel (Van Someren & Ten Bosch):

‘We missen de schrijvers, de lezingen en het intensieve contact dat we daarbij altijd met de bezoekers hadden. Maar verder gaat het best goed: qua omzet zijn we maar een paar procent achteruitgegaan, de winkel is geen dag dicht geweest en de klanten zijn ons trouw gebleven. Onlangs hebben we een extra nieuwsbrief de deur uit gedaan, met een corona-update én een oproep ons te helpen met het kiezen van portretten van vrouwelijke schrijvers aan de wand. Mijn voorgangers hadden alleen Ida Gerhardt opgehangen, tussen de geijkte Nederlanders en baardige Russen. De reacties waren overweldigend en typerend voor de sfeer in de winkel: vrolijk en betrokken. Onze klanten lijken zich gelukkig nog steeds vrij te voelen om rond te snuffelen; wel is de drukte van de zaterdag wat meer verspreid over de week. Anders gelezen wordt er niet: er wordt nog even breed gekocht als voorheen en onze eigen tips staan zoals gewoonlijk hoog genoteerd. Zelf word ik een beetje moe van alle te verschijnen coronaromans. Zonde van de ruimte in de winkel.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden