'Er staan tientallen fijne tekeningen van Thé Tjong-Khing in, daar kun je ook zelf een verhaaltje bij verzinnen'

De komende weken leest Hugo Blom (hoofdredacteur VPRO Gids) op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

Hugo Blom
null Beeld No Candy
Beeld No Candy

Eric de Kuyper: Het samenspel tussen Dr. Jekyll en Mr. Hyde - Over acteren

'De volwassenen hadden nu eenmaal geen benul van wat spelen was. Ze deden een uurtje of twee zomaar iets met een bal, en dan waren ze het moe en vonden ze dat ze voor de rest van de dag genoeg 'gespeeld' hadden. Ze wisten niet wat spelen was en hadden vaak begrip noch respect voor spel.' Deze regels komen niet uit het nieuwe boek van Eric de Kuyper, maar uit Aan zee dat hij in 1988 schreef en dat het begin vormde van een lange reeks autobiografische boeken. Daarin beschrijft hij zo haarfijn het verschil tussen de wereld van het kind en dat van de volwassenen. Zijn eigen plaats in die speelwereld is overigens ook glashelder: 'Hij was geen leider van clubjes maar een ontwerper van een wereld waaruit de regels, taken en rollen automatisch volgden.'

Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag komt De Kuyper nu met een boek over acteren, waarin uit de eerste bladzijden meteen al blijkt dat de gedachten van de kleine Eric over spelen, regels en de rol van de buitenstaander ook hier van toepassing zijn. Wie speelt, moet in dat spel geloven. Dat De Kuyper ragfijn en beeldend kan schrijven, behoeft nu geen betoog, maar voor ik verder lees in Het samenspel, ga ik eerst nog even terug naar zee.

Vantilt, €7,50

Awee Prins: De dag dat de zee weg was, en andere verhalen. Met illustraties van Thé Tjong-Khing

Dat wordt dus lastig, de zee is weg. Althans, in het eerste verhaal uit het kinderboekendebuut van filosoof Awee Prins, die tien jaar geleden het boek Uit verveling schreef. Mooi onderwerp ook voor een kinderboek, maar Prins besloot de dierenverhalen die hij aan zijn kinderen vertelde op schrift te stellen.

Zo maak ik kennis met Kees de garnaal, die op een dag ziet dat de zee weg is. Een garnaal die Kees heet, geen probleem, maar het verkoopargument van de uitgever 'voor alle leeftijden' mag inderdaad zo opgevat worden. In deze mer à boire van stijlen en taalkronkels van Prins zit mogelijk voor elk wat wils, maar de som der zinnen levert geen beter verhaal. 'Inktvis, dit is een ramp! Een 'encyclopedische catastrofe', om het in jouw rare boekentaaltje te zeggen', leest niet lekker voor en door. Aan de andere kant: er staan wel tientallen fijne tekeningen van Thé Tjong-Khing in, daar kun je ook zelf een verhaaltje bij verzinnen.

De Bezige Bij, €17,99

Truska Bast: Uw wil geschiede - Kinderen op katholieke kostscholen

Een boekje over een garnaal voorlezen was er zeker niet bij in de wereld van de katholieke kostscholen. Hoewel iedere ouder ook nu ongetwijfeld momenten kent dat hij Pietje of Marietje het liefst naar kostschool zou sturen, doet bijna niemand het. Maar in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog gingen tienduizenden Nederlandse kinderen richting de religieuzen.

Truska Bast interviewde meer dan twintig mannen en vrouwen die hun jeugd in die internaten hebben doorgebracht. Omdat de gezinnen te groot waren, omdat straatschoffies nette burgers moesten worden.

De motieven waren niet altijd duister, maar dat betekende nog niet dat ze met het kroost gedeeld werden. Dat kreeg over het algemeen onverhoeds de boodschap dat de koffer klaar stond en dat God en zijn dienaren wachtten.

Resultaat: emotionele verwaarlozing, misbruik, en een leven lang het gevoel niet gezien te zijn. Het wordt tijd voor een boek dat De kerk is weg heet, met of zonder Kees de kardinaal.

Ter voorbereiding kunt u ondertussen dit fascinerende boek van Bast lezen.

Querido, €19,99

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden