Er moet sprake zijn van een misverstand

Krijs eenmaal kort

Swanborn Peter

Er is iets vreemds aan de hand met de nieuwste bundel van de uiterst productieve dichter en romancier Mark Boog. In Er moet sprake zijn van een misverstand staan prachtige, puntgave gedichten, maar de bundel bevat tevens een groot aantal gedichten dat niet af lijkt te zijn.


De geslaagde gedichten bevinden zich vooral in het tweede deel dat volgens de aantekeningen van Boog van recenter datum is dan het eerstedeel. Gedichten als 'Zomaar, opzettelijk' en 'Onverbiddelijk voorwaarts' tonen Boog op zijn best, zowel de wereld omvattend als intiem, illusies ontmaskerend en toch vol energie.Het mooist is misschien nog wel het slotgedicht waarin de dichter de 'raaf van mijn gedachten' aanzet tot actie: 'Eis de kou op in de lucht en op de grond/ krijs éénmaal - éénmaal! - kort,/ jaag de kou als kanker door de botten,/ door de krappe aderen, sonde/ door goden gezonden/ die niets met ons voorhebben.'


Maar wie vóór in de bundel begint zal zich verbazen over onduidelijke beelden en de vele regels die indrukwekkend klinken zonder dit waar te maken. Dit mankement toont zich vooral in de slotregels, waarin Boog nogal eens de neiging heeft om de voorafgaande concrete beelden te veralgemeniseren. Hierdoor loopt het gedicht als een ballon leeg.

Zo eindigt het gedicht 'Terugreis' met de weinig suggestieve regels: 'Het is heel goed mogelijk/ om in de massa op te gaan en zichzelf te blijven,/ thuis te komen.' Of het gedicht 'Daar' dat eveneens te lang doorgaat: 'zo trommelen de golven met hun knokige vingers/ op de gietijzeren platen die aan elkaar genageld// het weinige omhullen dat wij zijn, en dat wij zoeken te verliezen.'


Waarom Boog zijn scherpte niet vasthoudt, blijft onduidelijk. Misschien ligt de oplossing in de slotregel van het gedicht 'Keizerrijk': 'Onvolmaaktheid verleent glans/ en dient te worden nagestreefd.' Maar dan vergist Boog zich. Opzettelijke onvolmaaktheid is een maniertje of eerder nog: een zwaktebod.Mark Boog: Er moet sprake zijn van een misverstand.
Cossee; 96 pagina's; € 18,90.
ISBN 978 90 5936 268 0.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden