Er mag meer zand tussen de tanden in Hula Blues

De Kilima Hawaiians speelde een Hollandse versie van makkelijk in het gehoor liggende zwoele, jazzy swingmuziek. Als in een familiekroniek verhaalt John in Hawaiibloes over de vele broers Buijsman.

Annette Embrechts
John Buijsman in Hula Blues. Beeld Janny Vos
John Buijsman in Hula Blues.Beeld Janny Vos

Zij leerde zichzelf ukele spelen. Hij wist als Wild Bill snel de weg op slidegitaar en met tropisch bloesje, bloemenkrans en strandromantiek, groeiden ze met collega's in de jaren dertig en veertig uit tot de beroemdste representanten van de Nederhawaiian. De Kilima Hawaiians speelde een Hollandse versie van makkelijk in het gehoor liggende, zwoele, jazzy swingmuziek. Laten de oprichters, Bill en Mary Buijsman (echte namen: Aris Jerike en Marie) nu oom en tante zijn van acteur/theatermaker John Buijsman.

Twee jaar geleden kreeg hij foto's, filmpjes en opnamen in handen van het op Katendrecht geboren echtpaar dat ereburger werd van Honolulu. Daarmee maakte hij de muzikale monoloog Hula Blues, bijgestaan door Cok van Vuuren op akoestische en elektrische lapsteel gitaar (waarvan één origineel Kilima-instrument), Arwen Linnemann op contrabas en Dusty Ciggaar op steelgitaar. Op het podium ligt zand, op de achterwand verschijnen foto's en filmfragmenten, ook van de originele stomme film die zeeman Bill ooit zag in een Canadese bioscoop, met livebegeleiding van een Hawaiicombo. De jonge muzikant wist: dat wil ik ook in Rotterdam.

Buijsman (grijze krullen boven Hawaiibloes en kniebroek) schakelt soepel tussen zichzelf en zijn oom(bril op, bril af). Als in een familiekroniek verhaalt hij over de vele broers Buijsman en de oorlog die even roet in de Nederhawaiiaanse plannen dreigt te gooien: de Duitse censuur verbiedt de Rotterdamse r. Veel meer dramatiek bevat deze Kilima-geschiedenis niet. Maar het lieve portret schuurt te weinig. Nu blijft de invalshoek puur persoonlijk. Er mag wat meer zand tussen de tanden in Hula Blues.

Hula Blues. Theater. Door John Buijsman. 12/9, Theater Walhalla. Aldaar t/m 9/10. Tournee in 2016.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden