Er is tóch leven na Oasis: Noel klinkt nog als Noel

Fijne vaststelling, zo tegen het eind van popjaar 2017: er is tóch leven na Oasis. De broers Gallagher kunnen meer dan slappe aftreksels maken van de band waarin ze samen supersterren werden.

Anderhalve maand geleden bleek Liams As You Were leuker en beter dan gedacht en nu brengt Noel zijn levendigste plaat sinds Oasis uit: Who Built the Moon?, het derde alweer met zijn High Flying Birds.

Een degelijke britrocksong schrijven kan Noel Gallagher zelfs slapend, maar in vergelijking met Oasis waren de eerste twee High Flying Birds-albums toch wat saai. Dat kun je niet zeggen van de wijze waarop hij nu uit de startblokken schiet met Holy Mountain en Keep On Reaching: pittig tempo, elektronica, schetterend koper.

Pop

Noel Gallagher's High Flying Birds
Who Built The Moon?
Sour Mash/PIAS

Noel klinkt nog als Noel en hij jat ook nog steeds weleens iets van The Beatles (Be Careful What You Wish For = Come Together), maar hij verkent hier ritmen en elektronische zijstraten waarvan Oasis ver uit de buurt bleef.

Het zou overdreven zijn te zeggen dat As You Were en Who Built the Moon? klassiekers in spe zijn, maar zoals ze nu bezig zijn, kun je die Gallaghers er prima bij hebben.

inzet

pop JJJJJ Noel Gallagher's High Flying Birds Who Built The Moon? Sour Mash/PIAS

Meer over