Er is gelukkig maar één Sint

Jeugdfilms..

Door Jan Pieter Ekker

* * *

Regie Rita Horst. Met Dieuwertje Blok, Sinterklaas, Hoofdpiet, Dries Roelvink, Jeroen Kramer.In 81 zalen.

In Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot van Martijn van Nellestijn, sinds vorige week te zien in de Nederlandse bioscopen, verdwijnt zoals de titel al aangeeft de hele pakjesboot van de radar. In Het Sinterklaasjournaal: De Meezing Moevie slaan alle cadeaus overboord als de hoofdpiet op verzoek van Dieuwertje Blok wil laten zien hoe groot het laadruim wel niet is.

Het Sinterklaasjournaal: De Meezing Moevie is een speciale editie van het Sinterklaasjournaal dat sinds jaar en dag door de Publieke Omroep wordt uitgezonden als opmaat naar Sinterklaasavond. Met de vaste elementen (Dieuwertje Blok, nieuws en achtergronden, kijkersvragen, een moppenhoekje en het weerbericht) én – ook deze titel laat weinig te raden over – karaoke: af en toe verschijnen er (overbekende) teksten van Sinterklaasliedjes onderin beeld en wordt de bioscoopbezoeker aangespoord om mee te zingen.

De liedjes worden ingezet door een zingende stratenmaker, gespeeld door Dries Roelvink. Die blikt in de camera alsof hij nog steeds niet helemaal zeker weet of Sinterklaas nu wel of niet bestaat.

Het is er gelukkig maar één, in De verdwenen pakjesboot draaft een peloton onbenullige B-sterren op. Een vergelijking tussen beide Sinterklaasfilms valt sowieso ruimschoots in het voordeel uit van Het Sinterklaasjournaal: De Meezing Moevie. Dat het budget hoger is, laat zich zien, en ook de aanwezigheid van de ‘echte’ tv-Sinterklaas en de ‘echte’ Hoofdpiet, Welles Piet, Rare Piet, Paardenpiet, Pietje Precies is een belangrijke troef.

Regisseur Rita Horst (eerder verantwoordelijk voor series als Madelief en De Daltons en voor enkele jaargangen van de tv-versie van Het Sinterklaasjournaal) schakelt soepeltjes heen en weer tussen de televisiestudio met Dieuwertje, de pakjesboot vanwaar een enorme reddingsoperatie in gang wordt gezet, en de haven waar reporter Jeroen Kramer de stoomboot al staat op te wachten.

Binnen een uur is het vermakelijk niemendalletje weer voorbij. Kort genoeg voor de concentratiespanne en de blaasomvang van de allerkleinsten, precies lang genoeg om het leuk te houden voor hun vader en moeder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden