OpinieBrieven

Er is een trui voor de snelste renner en voor de rapste sprinter, maar niet voor de beste daler

De ingezonden brieven van vrijdag 27 juli.

Philippe Gilbert is bij de afdaling van de Col de Portet-d'Aspet in een ravijn geduikeld, 24 juli. Beeld Cor Vos
Philippe Gilbert is bij de afdaling van de Col de Portet-d'Aspet in een ravijn geduikeld, 24 juli.Beeld Cor Vos

Brief van de dag: de allersnelste daler

Inderdaad, Iwan Tol, er is een trui voor de snelste renner, voor de kwiekste klimmer, voor de rapste sprinter, maar niet voor de beste daler (Sport, 25 juli). Dichter Lévi Weemoedt bedacht een andere onderscheiding (zie onder). Het gedicht staat in de bundel Geen bloemen, maar werd voor het eerst gepubliceerd in de rubriek DagInDagUit in de Volkskrant, ergens in de jaren zeventig. Ik heb het origineel, maar dat is zo vergeeld dat het zich niet meer laat scannen.

Henk van Roozendaal, Son

null Beeld

Hoezo ‘brave’ scouting?

‘Beste waterscouts, kijk even mee op de kaart. Ons zomerkamp is dit jaar op díe locatie, dat is drie dagen varen. We zien jullie daar. Succes!’

En daar gaan ze dan, tien zeil­boten met elk vijf of zes scouts van tussen de 10 en 16 jaar – onder wie twee van mijn zoons. Zelf je weg zoeken, zelf je potje koken, zelf uitzoeken waar je overnacht.

Ik herken dan ook niet echt het beeld van de intens brave scouting – ‘een veilige enclave van onschuld’ – in de krant van gisteren (Ten eerste, 26 juli). Sterker nog: ik vind het nog best spannend. En mijn zoons ook. Want afgezien van de praktische probleempjes (‘Wie kan er hier eigenlijk koken?’) ontstaan er onvermijdelijk onderlinge irritaties en gevallen van heimwee in de groep. Daar moeten ze mee zien te dealen – en dat doen ze ook. Samenwerken, verantwoordelijk zijn voor jezelf en anderen: daar is niks onschuldigs aan.

En ja, natuurlijk is het is braver dan – zeg – een vakantie van drank, pillen en seks in Salou. Maar als mijn zoons later ooit in Salou terecht mochten komen, ben ik blij dat ze op scouting al het een en ander hebben geleerd over verantwoordelijkheid.

Rob Voorwinden, Utrecht

Killarney en Kinsale

De zin ‘Je hebt hier een leuk haventje, de beste restaurants, en de stranden zijn verrassend mooi’ in het artikel ‘Op vakantie zijn mijn vriendin Mieke en ik net een stel’ (V Zomer Magazine, 21 juli) heeft mij geïntrigeerd. Ik ben meerdere keren in Killarney in Ierland geweest (ook dit jaar nog), maar heb geen haven gezien. Dus toch maar eens op internet gezocht wat ik gemist had. Daarbij heb ik de achtergrond van de foto van beide vriendinnen als uitgangspunt genomen. Tsja, toen kwam ik in Kinsale uit, inderdaad een aardig plaatsje ten zuiden van Cork, maar een kleine honderd kilometer verwijderd van Killarney.

Het zou jammer zijn als mensen naar Killarney gaan op zoek naar een haventje et cetera en Kinsale links laten liggen. Beide bezoeken is natuurlijk ook een optie. Zou geen verkeerde keuze zijn overigens.

Erik Baan, Enkhuizen

Plakkaat van Verlatinghe

Over het Plakkaat van Verlatinghe wordt geschreven ‘het document dat gelijkenissen vertoont met de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring’ (Ten eerste, 26 juli). Volgens mij is dat toch echt andersom: ‘ons’ Plakkaat is 195 jaar eerder opgesteld!

Harm van der Toolen, Oss

Een dominee komt voorbij

Opvallend dat in Kijken in de ziel de zeer orthodoxe predikant Floris van Binsbergen de achtergrond niet weet van de uitdrukking ‘Er gaat een dominee voorbij’ (V, 24 juli). Terwijl hij toch geacht wordt de traditie te kennen. De uitdrukking betekende dat in een gezelschap de conversatie stilviel, omdat men op straat een geestelijke zag passeren die bij de buren een bericht van overlijden na een ongeluk kwam brengen. Stilte als teken van eerbied. Het was een gebruik in bijvoorbeeld vissersplaatsen. Grappig dat Van Binsbergen de letterlijke betekenis inruilt voor nieuwere symboliek, die op haar beurt betekenis geeft. Het haperen van een gesprek wordt nu toegeschreven aan een zekere ‘afstandelijkheid’ zodra een geestelijke zich aandient. Hij omarmt aldus zonder morren een vorm van evolutionair denken, althans in de taal.

Jan Goossensen, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden