OmslagDieren als mensen

Er is een ruim aandeel van dierenportretten op recente boekomslagen. Komt dat doordat dieren zo op ons lijken?

Dieren op omslagen geven te denken, schrijft Erik van den Berg in Omslag. 

‘Het dier heeft een mens getekend’, dichtte Bert Schierbeek ooit. En zo is het, eens te meer nu denkers als Frans de Waal (Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?, 2017) ons erop wijzen dat de homo sapiens minder uniek is dan we hopen of denken.

Norbert Sachser is ook zo’n denker. In De mens in het dier bepleit de Duitse gedragsbioloog een nieuwe kijk op onze verhouding met zoogdieren, met een aangeklede poes als visuele vertaling van de ondertitel: ‘Waarom dieren zo op ons lijken in denken, doen en laten.’

Zou diezelfde gedachtegang iets verklaren van het ruime aandeel van dierenportretten op recente boekomslagen? Neem Bertram Koelemans Engels voor leugens (2016), een bundel die niet per se om dieren draait, maar niettemin een zeer menselijk kattenportret van fotograaf Marie Cécile Thijs op de cover kreeg.

Minder raadselachtig kan ook: de hondenneus op Marc Reugebrinks Zout (2019), de cavia op Lenny Peeters’ Dochter (2017) en de gorilla op Hans Dekkers’ Over de Taag (2018) zijn allemaal terug te vinden in de romans – hier is het eerder de ontbrekende schakel tussen titel en afbeelding die vragen oproept.

Ontwerpen waarin beeld en tekst gelijk opgaan zijn een stuk schaarser, Elfie Tromps Underdog (2015) hoort tot de uitzonderingen. Een tussengeval is Peter Terrins Yucca (2016), waarop de jaguar niet naar het roofdier, maar naar een automerk in de roman verwijst.

Bij Eva Meijer (auteur van Dierentalen, 2016) zijn we terug bij het gat tussen woord en beeld: op Dagpauwoog uit 2013 staat een snapshot van het geliefde huisdier van de auteur, hond Pika.

Norbert Sachser: De mens in het dier

Ontwerp Pinta Grafische Producties, foto Yago Partal.

Spectrum; € 19,99.

Enkele voorbeelden: 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden