Review

Er flakkert drama bij Ensemble Correspondances

De Donkere Metten voor Pasen zijn de rituelen op de avonden voor Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Na elk gebed wordt een kaars gedoofd; des te prangender ervaart de gelovige de pijn en eenzaamheid van Jezus die zijn weg zoekt naar het kruis.

Guido van Oorschot

Componisten aan het hof van Lodewijk XIV gaven rond 1700 aan dit 'theater van het erbarmen' een bijzondere draai. Ze schreven Leçons de ténèbres, inkervende muziek op de Bijbelse Klaagliederen van Jeremia. Die van François Couperin, met hun uitgebeende concentratie, zijn het bekendst geworden. Michel-Richard de Lalande ging een stuk barokker te werk. Bij hem soleert niet alleen de sopraan, maar soms ook de viola da gamba.

In de terugkerende vermaning 'Jeruzalem, Jeruzalem, bekeer u tot de Heer uw God!' flakkert drama. Ook de wijnrankachtige versieringen op Hebreeuwse letters als aleph en jod gaan de Waalse sopraan Sophie Karthäuser uitstekend af. In Lalande's Miserere levert een vrouwenkoortje van het Ensemble Correspondances etherisch weerwerk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden