Epstein - Het brein achter The Beatles

Bondige biografie van de briljante, tragische Beatles-manager Brian Epstein

Gijsbert Kamer

In april 1963, daags na de geboorte van zijn zoon Julian, vertrekt John Lennon voor een korte vakantie met Brian Epstein, manager van The Beatles, naar Barcelona. In zijn mooi getekende grafische roman over 'Eppie', zoals Lennon Epstein noemde, trekt auteur Jaron Beekes tien pagina's uit voor dit historische uitstapje.

Die ruime aandacht is niet vreemd, want er is wel vaker gespeculeerd over een homoseksuele flirt tussen de zanger-gitarist en zijn manager. Zonder al te expliciet te worden, laat Beekes de twee innig gearmd door de Spaanse steegjes lopen en 's avonds kruipen ze samen in hetzelfde tweepersoonsbed.

Speelde zich daar iets af, en als het antwoord ja zou zijn: doet het ertoe? Je gaat toch even kijken in de Beatles- biografieën en -naslagwerken hoe het ook weer zat. Iets waar je al lezend in deze knap bondig verbeelde biografie wel vaker toe neigt.

Lennon zou het destijds 'geinig' hebben gevonden om zich 'wat nichterig' te gedragen - meer niet. Maar voor Brian Epstein was zijn homoseksualiteit - net als zijn Joodse upper-middleclass-afkomst - wel degelijk iets waar hij zijn leven lang mee worstelde. En het mag wat overdreven lijken dat de auteur hem als laatste woord 'John?' in de mond legt (Epstein overleed in 1967, 32 jaar oud, aan een combinatie van pillen en drank), Beekes portretteert hem overtuigend als een doodongelukkige man, die geen van zijn liefdes beantwoord zag.

Toen The Beatles in 1966, moe van de Beatlemania, tegen Brian Epsteins wil in besloten niet meer op te treden, was zijn rol feitelijk uitgespeeld, wat uiteindelijk tot zijn zelfdestructie zou leiden.

Zonder Epsteins zakelijke en artistieke instinct was de belangrijkste popgroep aller tijden er waarschijnlijk nooit gekomen, maakt Beekes duidelijk. Maar ervan genoten heeft Brian Epstein geen moment.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden