Epica gaat voor melodie op The Quantum Enigma

Verwacht bij de Nederlandse metalband Epica geen standaard liefdesliedjes. Voor het nieuwe album The Quantum Enigma diende een documentaire over kwantumfysica als inspiratie voor gitarist Mark Jansen. 'Wij als band houden van albumtitels die een soort mysterie uitstralen. Als je de titel hoort, wil je al snel weten wat daarachter schuilt. Dat is net als bij de wetenschap. Het zorgt voor een nieuwe en frisse blik op de wereld.'

Epica, dat in zangeres Simone Simons zijn blikvanger heeft, werd door Mark in 2002 opgericht. Een jaar later verschijnt het debuutalbum The Phantom Agony. Drie jaar later ligt opvolger Consign to Oblivion in de winkel. In datzelfde jaar brengt de band ook een album uit met filmmuziek voor de Nederlandse film Joyride. The Quantum Enigma is alweer het zesde studio album van de band uit het Limburgse Reuver. Met het laatste album Requiem of the Indifferent uit 2012 vierde Epica het tienjarig jubileum.

Methode
Met het nieuwe album wilde Mark de band klaarstomen voor de volgende tien jaar. 'We gingen dit keer voor een melodieuze plaat. We zijn dan ook regelmatig bij elkaar gaan zitten om zoveel mogelijk kwaliteit uit de nummers te halen. Het is een methode die ik ook bij de vorige plaat had willen toepassen, maar toen hebben we meer met computers gewerkt', legt Mark uit.

'Toen zat iedereen vooral op zijn eigen zolderkamertje liedjes te maken en stuurden die via de computer naar elkaar op. Nu zijn we weer echt als band bij elkaar gaan zitten. We hebben zelfs jamsessies in onze studio gehouden, iets wat we niet meer gewend waren te doen.'

Kwantumfysica
De onderwerpkeuze van de nummers op het nieuwe album zijn verre van standaard. Zo is de titeltrack gebaseerd op een documentaire over kwantumfysica. 'Kleine deeltjes zijn op duizend plaatsen tegelijk. Maar zodra je deze gaat onderzoeken nemen deze deeltjes 1 plaats binnen de ruimte in beslag.

Je kunt deze deeltjes dus nooit onderzoeken zonder ze te beïnvloeden', zegt Mark. 'Als je dat principe doortrekt naar het dagelijks leven, kun je je afvragen: Wat is er nog om ons heen als wij het niet observeren? Wat is fictie en wat is dan werkelijkheid?' (FaceCulture)

Epica live:
7 juni - Pinkpop, Landgraaf
29 juni - Parkpop, Den Haag
16 augustus - Pukkelpop, Hasselt

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden