EO-jongerendag: 'Grote almachtige God, wat is het toch te gek dat wij hier samen zijn'

De EO-jongerendag werd afgelopen zaterdag voor de 38ste keer georganiseerd in het Arnhemse GelreDome. De jongerendag evenaart in zijn vorm dancefestivals als Sensation. Maar de band met God staat centraal. God 'als vriend die altijd dichtbij is'.

Jongeren bidden zaterdag tijdens de EO-jongerendag. Beeld ANP
Jongeren bidden zaterdag tijdens de EO-jongerendag.Beeld ANP

'God houdt onvoorwaardelijk van jou. Je hoeft hem niets terug te geven. Ik was omringd door 30 duizend mensen maar het leek alsof die boodschap alleen voor mij bedoeld was.' De 20-jarige Gerarde de Jong ging in 2008 'hartstikke nuchter' naar de EO-jongerendag. 'Ik kom niet uit een evangelische gemeente, dus in het begin waren al die mensen met hun handen in de lucht wennen.' Vanuit haar plastic stoel sloeg ze alles met enige reserve gade. Totdat de christelijke rockband Delirious? begon te spelen. 'Toen gaf ik me volledig over.'

Vier jaar later staat Gerarde weer in het Arnhemse GelreDome tijdens de 38ste EO-jongerendag van afgelopen zaterdag. Blauwe en paarse laserstralen schieten door het stadion en een flinke bas doet de grond trillen. De beat gaat over in een hymne en het podium vult zich met een lange rij mensen in witte kleding, ieder met een fakkel. Het gezicht van EO- boegbeeld en presentator Manuel Venderbos verschijnt op een groot scherm. 'Hé weet je het al. Hij is niet tegen jou.' Een blond meisje kijkt vanaf het scherm de zaal in: 'God is de mooiste', zegt ze. 'Hij is liefde. Liefde voor jou.'

De EO-jongerendag begon in 1975 als een sobere bijeenkomst, met preken waarin de jongeren werden gewaarschuwd voor de boze buitenwereld. Tegenwoordig is het een 'expressief evenement waarbij de grens tussen entertainen en preken is vervaagd', schrijft het Nederlands Dagblad. De 'praatjes' zoals de krant ze noemt, zijn therapeutisch van aard en benadrukken God 'als vriend die altijd dichtbij is'. De preek, volgens de EO het belangrijkste gedeelte van de dag, is steeds korter. Tegenwoordig 16 minuten, tegenover 50 minuten vroeger.

Muisstil
Dat de EO-jongerendag toch geen gemiddeld pop- of dancefestival is, blijkt als Manuel Venderbos voorgaat in het gebed. Plotseling is het muisstil in het Gelredome. De jongeren vouwen hun handen en sluiten hun ogen. De tekst die Venderbos uitspreekt, is wel modern. 'Grote almachtige God, vader in de hemel. Wat is het toch te gek dat wij hier samen zijn.'

Het is kenmerkend voor de EO-jongerendag, die in vorm dancefestivals zoals Sensation evenaart, maar tegelijkertijd gestoeld is op het leven in de Biblebelt. Terwijl op popfestivals liters bier per minuut uit de tap vloeien, staren de jongeren achter de enige bar van het GelreDome werkloos voor zich uit. Een keer in de vijf minuten komt iemand drank kopen. Een cola, alcohol wordt niet geschonken.

Op het parkeerterrein blijkt waarom de jongeren zo weinig eten en drinken kopen. Met de auto afgezet door hun ouders hebben ze allemaal een bruine volkoren boterham in de ene, en een pakje drinken in de andere hand. Een vader zwaait een aantal meisjes na, en wenst ze 'buitengewoon veel plezier'.

Orthodoxer
Nederland ontkerkelijkt snel, maar het evangelicalisme - met de nadruk op de persoonlijke band met God - rukt op, vooral onder jongeren. Tegen de verwachting in neemt het aantal orthodoxe christenen niet af, maar stabiliseert. Jongeren zijn bovendien orthodoxer dan hun ouders. Dat concludeerde kennisinstituut Forum vorig jaar in een onderzoeksrapport over jongeren en geloof in Nederland.

De jongerendag reflecteert deze ontwikkelingen: onder de bezoekers zijn jongeren van de oude garde, die vanuit de dorpen in de Biblebelt al op jonge leeftijd door hun ouders werden meegenomen. Er zijn ook veel jongeren van de nieuwe evangelische lichting, die hun geloof veelal zelf ontdekten en net zo vaak afkomstig zijn uit de Randstad als van het platteland.

Lees het volledige artikel in de Volkskrant van vandaag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden