RecensieTheater

Enter Medea is een interessant onsentimenteel verhaal over risicovolle keuzes, ontworteling en onomkeerbaarheid ★★★★☆

Camilla Siegertsz is het furieuze middelpunt van deze helder vormgegeven voorstelling.

Enter Medea door Stephen Liebman x Frascati Producties. Beeld Bas de Brouwer
Enter Medea door Stephen Liebman x Frascati Producties.Beeld Bas de Brouwer

Medea voelt zich de hele dag al prikkelbaar en lusteloos. Toch ontvangt ze de journalist die haar om een interview heeft gevraagd. Het gesprek begint beleefd, maar neemt al snel een ongemakkelijke wending. De interviewer legt meer en meer de nadruk op Medea’s ‘exotische’ komaf, het feit dat ze een vreemdeling is in het land waar ze nu woont, langzaamaan suggererend dat ze er niet meer welkom is ook.

Dat is de focus die Stephen Liebman (vorig jaar afgestudeerd aan de regieopleiding in Amsterdam) kiest in zijn nieuwe voorstelling Enter Medea, gebaseerd op de Griekse mythe. Waar veel Medea-ensceneringen inzoomen op haar verdriet om het verraad van haar grote liefde Jason, uitmondend in de moord op hun kinderen als extreme wanhoopsdaad, ligt het bij Liebman een tikje anders.

Medea uit de Kaukasus heeft zich in Korinthe altijd een tweederangsmens gevoeld. Het land waar ze als gast binnenkwam, bleek niet erg genereus, en nu wordt ze uitgezet. Een weg terug is er niet; niemand die haar wil opvangen. Deze Medea is verdrietig maar vooral woedend, ook om haar eigen naïviteit. En iedereen zal het weten.

Camilla Siegertsz is het sterke, furieuze middelpunt van deze helder vormgegeven voorstelling. Getergd countert haar Medea de media, de min, de mannen om haar heen. Dat er onder hen mensen zijn die weleens genoeg kunnen hebben van haar enorme aanwezigheid, is dan ook niet per se een vreemd idee. Tarik Moree en Tim Olivier Somer (alle andere rollen) zijn daarin fijne tegenspelers, die hun publiek – ook – voor zich kunnen innemen. Zo is dit stuk in z’n korte tijdspanne van een uur een interessant onsentimenteel verhaal over risicovolle keuzen, ontworteling en onomkeerbaarheid.

Enter Medea

Theater

★★★★☆

Van Stephen Liebman en Frascati Producties.

10/4, Frascati, Amsterdam. Daar t/m 13/4.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden