Album

Ensemble Insomnio speelt Benoliel: eigenzinnige muziek met een grote theatrale vertelkracht ★★★★☆

null Beeld

Een openbaring, zo mag je het nieuwe dubbelalbum van het Utrechtse ensemble Insomnio wel noemen. Met vier plaatpremières zet artistiek leider Ulrich Pöhl de schijnwerper op een componist die in een zelfgezocht isolement zat: Bernard Benoliel, Amerikaan van geboorte, langs moederskant familie van cineast Francis Ford Coppola. In 2001 streek hij neer in Amsterdam, waar hij in 2017 vrijwel onopgemerkt overleed.

Benoliels scheppingsdrang was compromisloos. Aan de vraag of zijn muziek uitvoerbaar was, veegde hij zijn laars af. Pöhl liet zich niet ontmoedigen en verzamelde voor Invoking Sonic Stone (2006), een vertoog rond middeleeuwse kerkbouw, onder meer een kerkorgel, twee windmachines en tien pauken.

Resultaat: eigenzinnige muziek met een grote theatrale vertelkracht, in de verte verwant aan het werk van Claude Vivier. Een versterkte altviool is de gids die in een klankavontuur van drie kwartier voorgaat als de Evangelist in een Bachpassie. Nog vijf cd’s, dan heeft Insomnio het oeuvre van Benoliel compleet.

Insomnio

Aedifico

Klassiek

★★★★☆

Encora

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden