AlbumrecensieDer habile Violist

Ensemble Furor Musicus stort zich op boerenbarok van Johann Fischer ★★★☆☆

null Beeld

Wie nooit een koeienoctaaf of paardenkwint heeft gehoord, spitst nu de oren. Ze komen voorbij op de cd die het Nederlandse ensemble Furor Musicus wijdt aan de Duitse barokcomponist Johann Fischer. Het gezelschap van violist Antoinette Lohmann heeft zichzelf tijdelijk herdoopt tot Furor Agraricus, compleet met klompviool, kistgitaar en draailier. Een grap natuurlijk, die boerenmuziek, maar het geeft de onderneming net het zetje dat nodig was.

Van zijn serieuze stukken moet Fischer het namelijk niet hebben: dat is doorsnee onderhoudende barokmuziek. Interessanter wordt het wanneer hij de jongleur in zichzelf loslaat. Bijvoorbeeld door binnen een paar maten te wisselen tussen viool, piccoloviool en altviool. Of wanneer hij een duel ensceneert tussen een chique violist en een boerenfiedelaar.

Dat stuk uit 1706 begint deftig genoeg, maar dan klossen de onbehouwen types binnen. En daar duiken ze op, het jengelende koeienoctaaf en de valse paardenkwint. Een fijngevoelige tijdgenoot sprak er schande van.

Furor Musicus

Der habile Violist

★★★☆☆

Klassiek

Globe Records

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden