RecensieConcert

Ensemble Cinquecento: vijf mannen die door kerken en zalen een spoor van diepe klanken trekken (vier sterren)

Hun Requiem van Cristóbal de Morales klinkt met gonzende oo- en oe-klanken.

Guido van Oorschot
Ensemble Cinquecento. Beeld
Ensemble Cinquecento.

Balsemende stemmen, de Spanjaarden smachtten ernaar nadat in september 1598 hun koning Filips II was overleden. In Toledo konden onderdanen bijvoorbeeld in de kathedraal terecht voor een herdenking. Het koor ter plekke zong, vermoedelijk, een dodenmis van een componist die zelf alweer 45 jaar onder de zoden lag: Cristóbal de Morales.

Wie iets van zijn roem wil begrijpen, schuift de komende dagen aan bij het Weense ensemble Cinquecento. Vijf zingende mannen wekken het Requiem van Morales opnieuw tot leven, op tournee gestuurd door de organisatie achter het Utrechtse Festival Oude Muziek. Door kerken en zalen trekken ze een spoor van diepe, milde, sonore klanken.

Requiem van Cristóbal de Morales, door ensemble Cinquecento. Klassiek. 9/2, Lutherse Kerk, Zwolle. Tournee.

Allicht, zou je denken, vrouwenstemmen deden in Morales’ tijd niet mee. Maar in de Zwolse Lutherse Kerk mijden de vijf van Cinquecento valkuilen waar anderen soms intuimelen. Zo klinkt hun hoogste stem, de countertenor, nooit nasaal, penetrant of rafelig. En bij alle vocale versmelting blijft er ruimte voor impuls: even een melodietje uitlichten of een ritme oprekken.

Cristóbal de Morales rijst op als een meester van de balans. Volgens de regels van het contrapunt geeft hij elke stem zijn eigen, horizontale route. Het genie sluipt binnen bij de behandeling van de verticale samenklank. Die klapt tel na tel verrassend om, als de lichtval op een winderige dag met zon en wolken.

Fascinerend, hoe muziek van vóór 1550 zich laat teleporteren naar het heden. En hoe die wordt afgeleverd door een bas, een bariton, twee tenoren en een mannenalt, met gonzende oo- en oe-klanken.

Ensemble Cinquecento Beeld   Foto Theresa Pewal
Ensemble CinquecentoBeeld Foto Theresa Pewal
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden