'Enorme gelatenheid' bij VPRO na begin ontslagronde

De VPRO is begonnen met het informeren van het personeel over de gevolgen van de reorganisatie die de omroep momenteel doorvoert. Tientallen mensen raken hun baan kwijt. Vooral bij de radio en de wetenschapsredactie zijn de klappen groot. 'De sfeer hier kun je je voorstellen; er is sprake van enorme gelatenheid', aldus een VPRO-woordvoerster.

Thijs van Soest
Het VPRO-pand in Hilversum Beeld ANP
Het VPRO-pand in HilversumBeeld ANP

Vanmorgen kregen alle medewerkers in vaste dienst een mail met informatie over hun toekomst bij de omroep. De organisatie krimpt uiteindelijk van 308 naar om en nabij de 247 fte's. 'Zeker 80 fulltimebanen zijn overtollig, maar de reorganisatie van de omroep levert ook weer 20 nieuwe banen op', meldt de woordvoerster. 'In de mail staat of de reorganisatie voor de ontvanger gevolgen heeft. Vervolgens wordt in een persoonlijk gesprek verteld of er intern een andere functie beschikbaar is of dat diegene zijn of haar baan per 1 december 2013 verliest. Zij vallen onder een sociaal plan'.

De VPRO krijgt vanaf 1 januari minder zendtijd op radio en televisie als gevolg van de bezuinigingen die de Nederlandse Publieke Omroep treft. Waar de meeste omroepen kozen voor een fusie, besloot de VPRO zelfstandig te blijven, net als de EO en Omroep Max. Dit betekent echter wel minder geld en zendtijd, waardoor een reorganisatie noodzakelijk was.

Radio
Vooral bij de radio verdwijnen veel banen. Daar verdwijnt de omroep bijvoorbeeld uit de dagprogrammering van Radio 1. Het zijn vooral de fusieomroepen die de zendtijd krijgen vanaf januari 2014. De VPRO verdwijnt naar de avonduren. Ook bij ondersteunende diensten van de omroep worden banen geschrapt, al blijft de communicatie-afdeling intact.

Verder stopt de VPRO definitief met een eigen wetenschapsredactie. Tot voor kort werkte het met de NTR samen op dit gebied, maar de omroep trekt er door de bezuinigingen de stekker uit. De NTR gaat wel door met wetenschap. De stap van de VPRO om de eigen wetenschapsredactie op te heffen, is wel opmerkelijk, aangezien VPRO-directeur Lennart van der Meulen wetenschap afgelopen weekend op de algemene ledenvergadering nog één van de speerpunten van zijn omroep noemde, naast buitenland, documentaires, geschiedenis, drama en jeugd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden