Engelvisje en andere verhalen

Roman vertelt verhaal

Serdijn Danielle

Mark Twain omringde zich met jonge meisjes, maar, 'alles in het nette, Twain was geen viespeuk'. 'Angelfish' noemde hij deze tien- tot twaalfjarigen, met wie hij zich graag onderhield. Hij stuurde ze vrolijke briefjes, en 'hun ouders wisten ervan'.

Boeiend wat je allemaal tegenkomt in de verhalenbundel van Kees 't Hart (1944), Engelvisje & andere verhalen. In het titelstuk vertelt de schrijver hoe hij in het bezit kwam van een handtekening van Twain. Naast journalistiek getinte verhalen bevat de bundel ook pure fictie, bijvoorbeeld 'De geschiedenis van een boek'. Hierin neemt een roman het woord en vertelt ons over zijn leven.

Binnen dit relaas zijn overigens allerlei feitelijkheden aan te wijzen, wat de aloude vraag opwerpt in hoeverre zuivere fictie bestaat. Deze vraag is thematisch verbonden met het werk van Kees 't Hart voor wie fantasie en herinnering er minstens zoveel toedoen als werkelijke gebeurtenissen. In 'Het veranderde gedicht' vertelt 't Hart over zijn herinneringen. De ene is hem evenveel waard als de andere.

Het gaat over een gedicht waarin hij zijn vroegere huizen beschrijft. De eerste regel klinkt als volgt: 'Mijn eerste huis bevond zich/In de Jaarsveldstraat in Den Haag'. Het verhaal wordt ondersteund met foto's van documenten. Wat blijkt: een van die sporen, z'n geboortekaartje nota bene, laat zien dat 't Hart niet in de Jaarsveldstraat werd geboren, maar in de Vrijstaathof. 't Hart was 'kwaad over de vondst van het kaartje'. Zo'n mooi gedicht maar, hoe was het mogelijk, op basis van een heel verkeerde herinnering .

't Hart weigert zijn vers te veranderen. Kunst gaat nu eenmaal voor de werkelijkheid. De bundel als geheel, een staalkaart van 't Harts kunnen, bevestigt dit idee. Hoewel niet ieder afzonderlijk verhaal onmisbaar is voor die opvatting, zijn ze stuk voor stuk onderhoudend.


* * *

Kees 't Hart: Engelvisje & andere verhalen. Querido; 252 pagina's; € 16,95. ISBN 9789021437897.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden