Energiesector maakt noodplan eeuwwisseling

De energiesector verwacht bij de eeuwwisseling weinig tot geen problemen. Eind juni zijn bij alle bedrijven de belangrijkste systemen millenniumbestendig....

ANP

Alle elektriciteitscentrales en gaswinningspunten draaien op oudjaarsnacht of staan 'warm' in de startblokken om in nood bij te springen. Er worden ruim duizend mensen extra ingezet bovenop de honderden die normaal 's nachts werken. De NAM en de Gasunie zijn in staat drie dagen onafhankelijk van de rest van de wereld gas te blijven winnen en te verspreiden.

Op een centraal punt wordt samen met het ministerie van Economische Zaken de eeuwwisseling in de energiesector gecoördineerd. Dit Nationaal Energie Continuïteitsplan (Necop) gaat op 31 december om twaalf uur 's middags van start. 'Dan begint in Nieuw-Zeeland het nieuwe millennium. We hebben dan nog twaalf uur de tijd om van die ervaringen te leren', aldus R. Selman, voorzitter van het Energie Millennium Platform (EMP).

'We hebben alle vitale systemen getest en maatregelen genomen waar dat nodig was. Maar je moet nooit uitsluiten dat je iets over het hoofd hebt gezien', stelt projectmanager E. Meijer. Het EMP nam tienduizend systemen onder de loep en vond een paar duizend problemen. Problemen zaten vooral bij de sub-kritische systemen, te vergelijken met het dashboard in een auto. 'Je kan nog wel rijden, maar je ziet niet wat er gebeurd in het proces. De operator is dan blind en kan niet ingrijpen. Dat leidt op den duur tot stilleggen', aldus Meijer.

De sector koos vanwege de wederzijdse afhankelijkheid voor een gezamenlijke aanpak. Zonder gas is er geen stroom, maar zonder stroom kan er geen gas gewonnen en gedistribueerd worden. Het millenniumprobleem kost de sector 200 miljoen gulden.

Het EMP heeft besloten dat het Nederlandse net aan buitenlandse netten gekoppeld blijft.

De import wordt wel beperkt, maar in geval van nood kan Nederland dan terugvallen op de reservecapaciteit in buurlanden. Nederland importeert normaalgesproken 15 procent, maar heeft in de oudjaarsnacht genoeg capaciteit om de vraag aan te kunnen. 'De verbindingen blijven open, maar er zal weinig verkeer zijn op de energiewegen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden