Energie uit je iPod

De ideale hardloopmuziek is een persoonlijke zaak. En de zoektocht ernaar een heel gedoe. Door Leen Vervaeke..

Lance Armstrong luistert tijdens het hardlopen naar stevige rocksongs van de Foo Fighters. Marathonkampioene Paula Radcliffe traint op energetische pop, à la Robbie Williams. Voetballer Ronaldo draait samba en hiphop in de gymzaal.

Dat weten we dankzij Nike, dat sinds vorige maand de Nike+iPod verkoopt (een kilometers en calorieën tellende iPod), en dat de favoriete trainingsongs van zeven sportvedettes op iTunes aanbiedt.

Niet dat Nike zo nieuwsgierig is naar de muzikale voorkeuren van bekende sportfiguren. Nee, het sportmerk wil hardlopers aan zich binden, en die trainen vaak met muziek. Het pept hen op, leidt hen af, doet de adrenaline stromen.

Muziek kan inderdaad een gunstig effect op een sportprestatie hebben, bevestigt Frank Bakker, hoofddocent bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. ‘Bij sommige mensen leidt muziek af van de pijnsignalen en vermoeidheid’, zegt Bakker. Anderen raken door muziek in een vrolijke stemming, en presteren daardoor beter.

Hardlopers gebruiken muziek vooral omdat van het ritme en tempo een dwingende sturing uitgaan. ‘Veel mensen draaien tijdens het lopen liedjes af in hun hoofd’, zegt Bakker. ‘Uit onderzoek blijkt dat als ze moe worden en langzamer gaan lopen, ze automatisch ook trager gaan zingen. Omgekeerd is het goed voor te stellen dat als je muziek hoort, je in tempo van de muziek blijft lopen.’

Een goed muziektempo kan het dus gemakkelijker maken je looptempo vol te houden. Maar wat is het tempo giusto voor een hardloper? ‘Dat is voor iedereen persoonlijk’, zegt Frank Bakker. ‘Het is afhankelijk van de snelheid waarmee je loopt.’

Doordat de ideale hardloopmuziek voor iedereen persoonlijk is, is de zoektocht ernaar een heel gedoe. Hardlopers met een goede speellijst hebben daar vaak lang aan geschaafd.

Hardloopster Jo Van Dael (23), die altijd op muziek rent, deed er een maand over. Na elke lastige training haalde ze de songs die haar niet motiveerden van haar speellijst. Bleven over: vrolijke Spaanse en Italiaanse liedjes (A dios le pido van Juanes, Bianco e nero van Carmen Consoli) en up-tempo popsongs (Are you kidding me van Anouk, You van Das Pop). ‘Liedjes waarvan het tempo hetzelfde of net iets hoger is dan mijn looptempo’, aldus Van Dael. Liep ze normaal twee rondjes Vondelpark (6,5 kilometer), met de nieuwe speellijst loopt ze moeiteloos het dubbele.

Er zijn ook hulpmiddelen voor het samenstellen van een hardloopverzameling. Met het gratis computerprogrammaatje Mixmeister, kun je je muziekcollectie rangschikken op tempo, uitgedrukt in beats per minute (bpm). Zodra je weet hoeveel bpm je ideale loopmuziek telt, kun je andere geschikte songs meteen herkennen. Ook populair onder hardlopers zijn de podcasts van Podrunner. De één uur durende muziekcompilaties zijn op bpm gerangschikt, en zijn gratis te downloaden op iTunes.

En Nikes hardloopsongs? Die leiden niet bepaald tot een doorbraak in de moeizame zoektocht naar goede hardloopmuziek. Want wat goed is voor Lance, Paula of Ronaldo, is daarom niet het goede tempo voor andere hardlopers.

Naast de trainingsmuziek van de sportsterren, biedt Nike daarom ook muziekcollecties van 45 minuten aan op iTunes. Die volgen de gebruikelijke opbouw van een training: langzaam het tempo versnellen, even een piekmoment en dan weer geleidelijk afbouwen. Motiverend, maar allesbehalve aangepast aan het individuele looptempo.

Erg nuttig is het initiatief van Nike dus niet. Het is vooral een slimme marketingstunt om de nieuwe Nike+iPod, de recente vrucht van de samenwerking tussen Nike en Apple, onder de aandacht te brengen. De ‘Nike+iPod Sport Kit’ bevat een sensor, die je in je Nikeschoenen steekt, en een ontvanger, die je in je iPod Nano plugt.

De sensor en ontvanger staan tijdens het trainen met elkaar in verbinding, waardoor je op je iPod kunt zien hoe snel je loopt, welke afstand je aflegt, en hoeveel calorieën je verbruikt. En als je de man met de hamer tegenkomt, start je met een druk op de middenknop van de iPod je eigen powersong, dat ene liedje dat je altijd weer energie geeft.

Dat zo’n powersong echt werkt, weten hardlopers al lang. Jos Hermens, die in 1975 en 1976 in Papendal het werelduurrecord verbeterde, stelde een cassettebandje samen, dat een uur lang zijn favoriete liedjes door het stadion liet galmen. Met voor de eindsprint zijn absolute powersong: 148 bpm, snijdende gitaren en Bruce Springsteens rauwe stem die hem op het juiste moment de ultieme oppepper toeschreeuwde. ‘Baby, we were born to ruuun!’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden