Sciencefiction

Ender's game

Er valt best wat af te dingen op tempo en plot, maar een oorlogsfilm met een twist is niet vaak te zien

Pauline Kleijer

Hoe win je een intergalactische oorlog? In Ender's Game hebben de machthebbers van planeet aarde al hun hoop gevestigd op de jeugd. Kinderen zijn immers bedreven in het spelen van strategische en agressieve games, ze denken en reageren sneller dan volwassenen. Aangezien ze de gevolgen van hun handelingen niet goed kunnen overzien, worden ze ook niet geplaagd door lastige morele afwegingen. In de onvoorspelbare strijd tegen buitenaardse wezens komt dat allemaal goed van pas.

En dus worden de allerslimste jongeren gerekruteerd door het leger, dat ze klaarstoomt voor de strijd tegen de Formics, een insect-achtig ras. De 12-jarige, briljante Ender Wiggins (Asa Butterfield) is van alle rekruten het veelbelovendst. Hij moet de leider worden die de mensheid gaat redden.

Ender's Game is de verfilming van een populaire sciencefictionroman uit 1985, geschreven door Orson Scott Card, die zich ook mocht bemoeien met het scenario. Niet tot ieders vreugde: Card is in de Verenigde Staten omstreden vanwege zijn reactionaire columns, waarin hij zich tegen onder meer het homohuwelijk keert. Op verschillende websites werd daarom opgeroepen tot een boycot van de film.

Van homofobie is geen sprake in Ender's Game. Het scenario bevat een aantal interessante religieuze, maar ook humanistische ideeën, die maken dat de film net iets meer is dan een simpel sciencefictionavontuur. Lange tijd lijkt in de strijd tegen de Formics alles te draaien om winst of verlies, maar na de beslissende veldslag blijkt het verhaal nog niet afgelopen. Een oorlogsfilm met een twist, die zijn eigen bestaansrecht in twijfel trekt; dat is niet vaak te zien.

Er valt best wat af te dingen op Ender's Game. Het tempo is nu eens traag, dan weer te gehaast, en belangrijke plotverwikkelingen worden afgeraffeld. Maar het intrigerende verhaal maakt veel goed, net als het prima spel van de jonge acteurs. Butterfield, eerder te zien in Martin Scorsese's Hugo, wordt ongetwijfeld een grote ster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden