De boekenfluisteraarHugo Blom

En zo komt dan eindelijk Droogstoppel in mijn leven

null Beeld
Beeld

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek

Hugo Blom

Waar ben ik aan begonnen? Of ik u maar even wekelijks in 500 woorden wil rondleiden door de wereld van het luisterboek. Dat is een beetje alsof we samen de catalogus van Ikea van de afgelopen dertig jaar gaan doornemen. Luisterboeken bestaan al sinds midden jaren ’50, toen nog gemaakt door het blindeninstituut. Inmiddels zijn we meer dan zestig jaar, en een bibliotheek van honderdduizenden titels verder en aanbeland in een tijdperk waarin luisteren steeds populairder wordt. Podcasts zijn althans in opmars, maar geldt dat dan ook voor luisterboeken? Ze waren namelijk nooit echt populair in Nederland toen ze nog op cd verschenen.

En, wie zijn dan de luisteraars? Volgens Anouk Boelsma zijn het wel veel meer vrouwen dan mannen. Dat was bij de lezers ook al zo. ‘Multitasking’, zegt ze. Luisteren is iets wat je erbij kan doen, terwijl je eigenlijk iets anders doet, werken, of boodschappen, of hardlopen. Boelsma staat aan het hoofd van een voorleesfabriek. Drie jaar geleden begon ze samen met Stefan van Duyn Thinium Audioboekproducties. Daar wordt dagelijks voorgelezen in zes opnamestudio’s. In dagdelen: ‘Tussen 1 en 2 is de wisseling van de wacht, want langer is niet goed vol te houden.’ Zes voorlezers eruit dus, zes verse erin. ‘Behalve Dieuwertje Blok, bij haar moeten we altijd om 6 uur ’s avonds op de cabine kloppen, die gaat maar door. Schrijvers zelf zijn niet altijd goede voorlezers. Adriaan van Dis wel en die gebruikt het voorlezen ook als een extra correctieronde. Wanneer je hardop leest ontdek je andere fouten.’ Het oor is scherper dan het oog.

Bij Singel Uitgeverijen is onlangs Esther van Dijk aangesteld als Uitgever Audio. De luisterkant wordt geprofessionaliseerd. Wordt er ook geïnnoveerd? ‘Rond Pasen brengen we een boek van Maarten ’t Hart uit over Bach, waarvoor we ook de rechten van een aantal cantates hebben gekocht, om meteen te laten horen waar hij over schrijft.’

Boeken waarover je liegt ze gelezen te hebben

Storytel, een Zweeds bedrijf dat in 2013 naar Nederland kwam, produceert al wel ‘originals’, zoals ook Netflix dat doet. En, deze abonnementendienst met 180.000 (vooral Engelstalige) titels heeft nog iets leuks, de categorie ‘Boeken waarover je liegt ze gelezen te hebben’. Ik lieg nooit over wat ik wel of niet gelezen heb, ik wil daar best eerlijk voor uitkomen. Iedere week een. Zo las ik bijvoorbeeld nooit Max Havelaar. Oe, schande. Er staat al sinds 1994 een prachtige uitgave in cassette in de kast. Nooit in begonnen. Even luisteren nu.

De Max Havelaar die in Storytel staat is een hertaling, verzorgd door Gijsbert van Es, iets korter dan het origineel, maar vooral in modern(er) Nederlands. Job Cohen leest voor. Het is maandagochtend, 11 februari, 08.10, en ik fiets over de Nieuwegracht in Utrecht, een goed historisch decor voor het verhaal van de makelaar in koffi van de Lauriergracht. En zo komt dan eindelijk Droogstoppel in mijn leven, met Sjaalman, met Last & Co, met Stern, met Frits, terwijl ik fiets, autorijd, werk. Dat laatste is weer niet zo goed te combineren, hoewel wij ook met dertien op kantoor zijn die dag. Een dag later heb ik de Havelaar uit. Dat gaat lekker zo. Volgende week: Moby Dick.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden