En weg is hij

Mooie losse eindjes

Koenders Edith

De roman En weg is hij van de Deense schrijfster en dichteres Pia Juul (1962) heet in het origineel Mordet på Halland, ofwel 'De moord op Halland'. Misschien wilde de uitgever verwarring voorkomen, want het boek is geen misdaadroman. Verwarrend genoeg treedt Juul volgende week wel op bij 'The power of plots', een avond met Scandinavische en Nederlandse misdaadauteurs in de Melkweg te Amsterdam.Halland wordt al op een van de eerste bladzijden neergeschoten voor zijn huis. Zijn vrouw Bess, een schrijfster van middelbare leeftijd, wordt wakker van het schot, maar realiseert zich pas wat er aan de hand is als ze het lijk ziet liggen. Het eerste wat er door haar heengaat is 'Abby'.
Totaal ontredderd probeert ze contact te krijgen met haar dochter Abby, die ze al jaren niet gezien heeft. Haar ex-man duikt op, een buurman verdwijnt, haar opa ligt op sterven. De politie zoekt ondertussen aanknopingspunten.Waar zijn de mobiel en laptop van Halland? Bess heeft geen idee.
Bess weet wel meer niet en dat wil ze liever zo houden ook. Ineens belt er een nichtje van Halland aan, die hoogzwanger is en zegt dat hij een kamer bij haar huurde. Leidde hij een dubbelleven? In de vorderingen van politieagent Funder is Bess ook niet geïnteresseerd en als ze een detective op tv kijkt, zegt ze wat Juul in interviews altijd antwoordt als haar gevraagd wordt waarom ze speelt met het misdaadgenre: 'Wat me aantrok was het ingewikkelde, de opheldering liet me koud.'


In En weg is hij wordt dan ook weinig opgehelderd, integendeel. Veel losse eindjes, flarden uit het verleden, omtrekkende bewegingen. Juul blinkt uit in het onaffe. Met een paar streken tekent ze een personage voor wie het leven weinig samenhang vertoont.
En Bess is zo'n intrigerende vrouw dat je vergeet dat er eigenlijk een moord opgelost moest worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden