EN WEER EEN KORT N8JE

Vanmiddag mag dj Giel Beelen na zes dagen het glazen huis in Utrecht weer verlaten. Samen met Wouter van der Goes en Gerard Ekdom voerde hij de actie 3FM Serious Request....

Giel Beelen

MAANDAG 19 DECEMBER

Toen om 04:30 de wekker ging was ik - zoals gebruikelijk op maandag -naar de klote. Toen ik wat koffers had ingeladen en in mijn GielMobiel wasgestapt, lag er direct een baksteen in mijn maag.

Zenuwachtig is niet het woord, maar in ieder geval niet heel erg rustig.Eenmaal aangekomen op de Neude kreeg ik een flashback. Alsof ik na een jaarweer 'thuis' was. De vieze smaak van de groentesapjes die later zoudenvolgen, kwam al vlug in mijn mond. Snel maar even spoelen met cola (daarben ik aan verslaafd) en een sigaretje opsteken. Even voor deduidelijkheid: Giel Beelen van Radio 3FM hier, die samen met Gerard Ekdomen Wouter van der Goes in een glazen huis op de Neude in Utrecht zit, waarwe tot en met zaterdag geld ophalen voor Congo, terwijl we ondertussenniets eten.

Om 09.00 uur zou de deur door de burgemeester worden dichtgedaan en totdie tijd mocht ik theoretisch nog eten, maar door die fucking baksteen hebik maar drie happen van een broodje kaas kunnen nemen.

Heb, om eerlijk te zijn, lang getwijfeld of ik wel in het huis moestgaan. Big Brother 2 was ook niet zo leuk als de eerste. Maar zodra ik overCongo in gesprek raakte met het Rode Kruis en Eric Corton (van BNN en hijis er geweest), begreep ik dat het zin had en elke euro goed terecht zoukomen (geen bodemloze put). Dus zit ik hier weer met liefde.

Was ook een beetje bang dat het zou wennen. Maar gelukkig went het nietals er mensen van allerlei soorten en maten hartverwarmende reacties sturenvia mail en sms. Om nog maar te zwijgen over al die lieve mensen die vanuithet hele land naar de Neude komen en die bedragen variërend van20 eurocent tot duizend euro door de bus gooien. Het is en blijftunfuckingbelievable!

Het 'niet eten' gaat me op de eerste dag natuurlijk prima af, al blijfthet raar hoe het menselijk systeem toch af en toe een boodschap naar jehersenen zendt, waardoor je toch om de haverklap denkt: 'Oh ja, ff wat etenzodadelijk'. De oliebollenkraam die hier pal tegenaan staat kan daar ookbij helpen.

Ik hoop dat ik de komende tijd niet te veel ga zeuren over onzesituatie, want als je de beelden hebt gezien van kindsoldaten in Congo, dieinmiddels zwerven door een land op zoek naar hun ouders, dan kun je alleenmaar actie voeren.

Om even de goeroe uit te hangen: De vibe is goed en ik hoop dat despirit blijft.

WOENSDAG 21 DECEMBER

Hier was ik al bang voor. De meest heftige dag is een feit!

Een korte n8 gehad ,want ik had een shift tot 2 uur 's nachts (we vullenmet z'n drietjes 24 uur) en toen kwam mijn lieve vrouw ook nog voor deeerste keer langs.

Ze is zo lief dat ze voor elke dag een kadootje heeft ingepakt met eenbijbehorend briefje. Zelf heb ik besloten dat ik die pas om 12 uur in demiddag mag openmaken. Zo bouw je dagelijks van die ankerpunten in om hetbeter te kunnen houden.

Anyway, ik had een korte nacht, gezien het feit dat ik weer om 6 uur 'sochtends met m'n 'normale' ochtendshow mocht beginnen.

Ik hoorde iemand praten en ik had niet door dat ik het zelf was. Knopjesverkeerd indrukken dat gevoel.

Nou gaat het tijdens het draaien altijd nog wel aardig (adrenaline enzo)maar daarna kakte ik volledig in.

Ik merkte het toen onverwacht bezoek en de lieve mensen aan de deur meniet zoveel meer deden. In m'n hoofd werd ik nog wel warm, maar het kwamer niet meer uit.

Een middagdutje deed wonderen en de tussenstand van het bedrag (latenwe wel wezen daar gaat het allemaal om!) deed me ook goed. En toen 'savonds een stel cheerleaders ons kwam opvrolijken ging het weer als eentierelier. En daarmee ben je gevoelsmatig over de helft heen. Dan weet jelichaam al niet meer wat eten is. Maar ik had me nog zo voorgenomen om niette gaan zaniken over onze situatie. Ik beloof morgen beterschap)

DONDERDAG 22 DECEMBER

Nou de donderdag was een topdag!

Ik stond op, na een redelijke nacht met slaap (toch nog vijf uurgepakt!), en had een fijne ochtendshow waar veel geld werd opgehaald.

's Middags de trouwerij waar je via de veiling op kon bieden dus al eindvan de ochtend werd het huis versierd en kwam er een fucking taart in hethuis. Alleen al het moment dat de borden in het huis kwamen, d8 ik o lekkerborden. Je snapo dat ik met m'n ogen die bruidstaart vijf keer hebopgegeten.

Het waren leuke mensen die in ons huis mochten komen. De familie moesthet zien vanaf de straat (een rare ervaring) want aangezien Imca Marina deplechtigheid voltrok was het huis snel vol ).

Misschien komt het doordat je toch wat emotioneler word door hetniet-eten, de vreselijke verhalen uit Congo en de nog steedshartverwarmende reacties van het publiek, maar ik pinkte bijna een traantjeweg.

En daarna ging de achtbaan maar door!

Youp van 't hek kwam langs en deed a capella zijn versie van Flappie.Een fabuleus moment zeker toen fan Gerard ging meezingen. Kan nietontkennen dat ik best trots was toen Youp onlangs in het NRC schreef overonze actie dat het een van de weinige oprechte acties is.

Echt cool dat de hofnar van ons land zoiets zegt! Overigens zal zijngrote vriend Freek de Jonge hier zaterdag de veiling van flink wat spullenop de Neude organiseren. Sowieso dreigt het allemaal een beetje uit de handte lopen als je bedenkt dat Maurice de Hond heeft onderzocht dat meer dan80 procent van heel Nederland op de hoogte is van de Serious Request. Maaroké genoeg zelfbevlekking. Ik zal proberen te beschrijven hoe de sfeer inhet huis is..

Je moet je voorstellen dat we heel erg leven naar bepaalde punten: 06.00Uur is mijn standaard openingstune te horen, 07.30 uur begint de dag meteen dansje, 10.00 uur Gerard net wakker zingt Utrecht mijn stadje, ergensrond 16.50 uur een tussenstand en om 00.05 uur mogen we een tegeltjestukslaan.

Zoals je ziet gebeurt er begin van de middag niet zoveel en dan zijn wedus afhankelijk van de verassingen.

Ergens in de middag werden we nogal flauw. Ik had echt tranen in m'nogen van het lachen om niks.

En toen kwam Gerard Joling aan de lijn en dat werd één grote lachkick.Je moet weten dat we achter de schermen vaak typische GerardJoling-opmerkingen plaatsen en Wout en Gerard ook verdomd goed zijn in hetnadoen van zijn stem. Als dan de maestro ineens zelf hangt en allesbevestigt wat je de uren daarvoor hebt proberen te imiteren dan lach je alsnel de ballen uit je broek.

De tussenstand ff voor 17.00 uur was trouwens super: bijna 450 duizendeuro

Toen ik 's avonds in de late shift met Eric Corton belde en hij nog eensvertelde wat hij daar gezien had, wist ik weer waarom we het ook weerallemaal doen. En als ik we schrijf dan bedoel ik dus iedereen die zijn ofhaar steentje bijdraagt in welke vorm dan ook.

Een kort n8tje weer, dus ik ben benieuwd hoe die vrijdag gaat zijn

Hiephoi,

Giel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden