De week in boeken#Metoo

En dit is dus hét boek van dé journalist over Harvey Weinstein?

Na She Said van twee New York Times-journalisten verschijnt nu, met veel ronkende publiciteit, het MeToo-boek van Ronan Farrow.

Wilma de Rek
Ronan Farrow, de auteur van Catch and Kill, over onder meer de onthullingen die filmbaas Harvey Weinstein ten val brachten. Beeld WireImage
Ronan Farrow, de auteur van Catch and Kill, over onder meer de onthullingen die filmbaas Harvey Weinstein ten val brachten.Beeld WireImage

Dinsdag om 07.00 uur verschijnt Catch and Kill: Lies, Spies and a Conspiracy to Protect Predators van Ronan Farrow, hét boek van dé journalist achter dé onthullingen over de Amerikaanse filmbaas Harvey Weinstein die in 2017 MeToo inluidden. Huh? Maar hét boek van dé journalisten achter dé onthullingen over etc. is toch net verschenen? She Said heet het, Zij zei in de Nederlandse vertaling. Geschreven door Jodi Kantor en Megan Twohey van The New York Times, die gedetailleerd uit de doeken doen van wie en wanneer ze welke onthullingen over Harvey Weinstein kregen. Het is een heerlijk boek en stukken spannender dan All the President’s Men van Woodward & Bernstein, waarmee het veel wordt vergeleken. De film (die komt eraan, verklapte Jodi Kantor vorige week in een interview met onze Anne van Driel en Michael Persson) kan ook alleen maar beter worden want All The President’s Men is uitsluitend te harden dankzij de opgestroopte hemdsmouwen van Dustin Hoffman en Robert Redford en omdat er zo onbekommerd in wordt gerookt.

Goed: er komt dus nóg een boek van een journalist die aan de wieg stond van MeToo en met zijn onthullingen een Pulitzerprijs won. Ronan Farrow is 30 jaar oud en de zoon van Mia Farrow en Woody Allen, of van Mia Farrow en Frank Sinatra, dat is niet helemaal duidelijk. In een interview met Vanity Fair zei Mia Farrow in 2013 dat Ronan ‘mogelijk’ Sinatra’s zoon was, waarna Ronan een tweet de wereld instuurde – ‘Listen, we’re all *possibly* Frank Sinatra’s son’ – waaruit bleek dat hij misschien niet de genen, maar wel de humor van Woody Allen heeft. Ronan Farrow en Woody Allen zijn niet goed met elkaar; Ronan steunt zijn zus Dylan die al jaren beweert dat ze op haar zevende door haar adoptievader is bepoteld. Zelf sluit Ronan Farrow niet uit dat het doorzettingsvermogen dat hij nodig had om Weinstein te ontmaskeren als misdadig roofdier, gevoed is door zijn nare ervaringen met machtige mannen.

Catch and Kill wordt in ronkende bewoordingen aangekondigd: als een ‘spionagethriller’ over de ‘buitenissige intimidatietactieken’ die ‘rijke mannen inzetten om journalisten te bedreigen’. Dat afgelopen weken zo’n rijke en machtige predator – Dylan Howard, een Australische journalist en topman bij tabloid-uitgeverij American Media – dure advocaten inhuurde om publicatie van het boek te voorkomen, is dan ook bijna te mooi om waar te zijn. Bovendien ontvingen boekhandels die Catch and Kill willen verkopen nare dreigbrieven, volgens website The Daily Beast. Betere reclame kun je natuurlijk niet hebben.

Intussen lees ik fijn verder in She Said.

Ronan Farrows Catch and Kill: Lies, Spies and a Conspiracy to Protect Predators verschijnt dinsdag meteen in Nederlandse vertaling bij Luitingh-Sijthoff als Catch & Kill: chantage, spionage en het complot om seksmisbruik te verzwijgen (€ 21,99).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden