Emotionele ontwikkeling nauwelijks voelbaar in toneelbewerking

De toneelbewerking heeft niets van de kracht van Bergmans film. De vormelijke regie verhoudt zich slecht met de kwetsbare materie. De fraaie droomsequentie die de hoofdpersoon doormaakt is niet beangstigend en raakt dus niet.

Face to Face Beeld Robert van der Ree
Face to FaceBeeld Robert van der Ree

Beeldschoon is ze, actrice Maartje van de Wetering: volmaakt en vlekkeloos. Als een model staat ze roerloos aan de rand van het toneel en beroert haar gladde wangen, haar strakke kaaklijn - alsof ze een laagje foundation opsmeert. Die handeling zal ze als psychiater Jenny Isaksson tijdens de voorstelling Face to Face meermaals herhalen. Want Jenny is het toppunt van uiterlijke perfectie en zelfbeheersing.

Face to Face is een film van Ingmar Bergman uit 1976, waarin Liv Ullmann als Jenny in een diepe psychische crisis belandt. Grote en kleine jeugdtrauma's, krachtig onderdrukt, breken plots door het gepolijste oppervlak.

Face to Face
Theater
Van Ingmar Bergman
Regie: Liliane Brakema
10/5, Theater Bellevue, Amsterdam
Tournee t/m 31/5

Helaas heeft de toneelbewerking niets van de kracht van de film. De jonge regisseur Liliane Brakema hanteert een vormelijke speelstijl, die zich slecht verhoudt tot de psychologische materie. Van de Wetering acteert vlak en toonloos, haast mechanisch. Als haar demonen komen spoken, hapert de machinerie en komt het gecontroleerde lichaam met absurde spasmen in opstand.

Maar dat is te gezocht om te overtuigen: Jenny's emotionele ontwikkeling wordt nauwelijks voelbaar. De rest van de cast kan evenmin uit de voeten met het rigide regieconcept; onduidelijk is of zij personages of performers willen zijn. Dat maakt het geheel onevenwichtig.

Brakema heeft flink geschrapt in het scenario, waardoor veel van de scherpte en pijn verdween. In plaats van een surrealistische helletocht beleeft Jenny een fraai vormgegeven droomsequentie. Dat is beangstigend noch confronterend, en haar moeiteloze herrijzenis aan het slot laat de toeschouwer dan ook koud. Zonde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden