Emmy Awards voor Hans Liberg en Clara van Gool

'Nederland is een klein land, maar het is wel onbelangrijk', grinnikte Hans Liberg in zijn dankwoord. Huppelend nam de cabaretier maandagavond in New York de internationale Emmy Award in ontvangst....

TIM OVERDIEK

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Liberg kreeg de belangrijkste Amerikaanse televisieprijs in de categorie 'Popular Arts' voor het programma Liberg Zappt. Meer ingetogen was de manier waarop de Nederlandse regisseur Clara van Gool haar Emmy Award ('Performing Arts') voor de dansfilm Enter Achilles aanvaardde. Van Gool maakte de film, over de Britse dansgroep DV8, in opdracht van de Britse tv-zender BBC. Eerder ontving deze produktie de Prix d'Italia.

Beide prijswinnaars waren verbluft door de prestigieuze onderscheiding. Van Gool had ooit een Gouden Kalf gewonnen voor de korte film Bitings and Other Effects. 'Maar een Emmy Award? Emmy Award? Ik moest het even opzoeken in het woordenboek', aldus de 34-jarige Amsterdamse, die de prijs deelde met choreograaf Lloyd Newson.

En Liberg? 'Man, ik wist aanvankelijk niet eens dat mijn programma was ingezonden.' Liberg Zappt ging de concurrentie aan met meer dan 370 inzendingen. Na twee tussentijdse schiftingen streden maandagavond achttien programma's om zes Emmy Awards. In zijn categorie liet Liberg een Japanse en Canadese inzending achter zich.

Het was de 25ste keer dat de internationale prijzen werden uitgereikt. Alleen niet-Amerikaanse produkties komen ervoor in aanmerking. De Amerikaanse Emmy Awards, die sinds 1948 bestaan, krijgen in de Verenigde Staten veel aandacht. De prijs wordt ook wel 'tv-Oscar' genoemd, naar de Academy Award voor de beste bioscoopfilms.

De internationale Emmy Awards krijgen veel minder aandacht in Amerika. Buitenlandse programma's worden slechts bij hoge uitzondering vertoond door de dominerende commerciële televisiestations.

Nadat de cabaretier het Emmy-beeldje had omhelsd, dwarrelden talrijke visitekaartjes op de tafel van Liberg en zijn gezelschap. De omschakeling was geen probleem. 'Hans Lieburk, sitdown-comedian', stelde hij zichzelf onvermoeibaar voor. Van zijn Amerikaanse ambities heeft hij nimmer een geheim gemaakt. 'Het zou fantastisch zijn.'

Om die reden was hij zeer ingenomen met de interesse van Bob Marty, maker van een special over Victor Borge. Deze Deens-Amerikaanse 'piano-komiek' beschouwt Liberg als zijn grote voorbeeld. Vergelijkingen werden maandagavond bemoedigend vaak getrokken, en in die geest hoopt Liberg een Amerikaanse doorbraak te kunnen bewerkstelligen.

'Ik ben geen jood en geen homo, dus dan duurt het iets langer, maar uiteindelijk kom ik in Carnegie Hall', zei Liberg vier jaar geleden tegen de Volkskrant. De beroemde concertzaal ligt op een steenworp van het New-Yorkse hotel waar de Nederlander werd onderscheiden, maar in realiteit blijft de afstand even groot als de oceaan die het Europese en Amerikaanse continent scheidt.

Zowat alle Nederlandse artiesten die de Verenigde Staten wilden veroveren, kwamen van een koude kermis thuis. Liberg verwacht dat de Emmy deuren zal openen. 'Met een kleine aanpassing is het moeiteloos in het Engels om te zetten.'

Lange tijd was Liberg niet voor televisie te porren. 'Daar werken vervelende mensen.' Bij Ivo Niehe Produkties kreeg hij de gelegenheid om op eigen houtje aan de slag te gaan, en 'na maandenlang gekloot in de blokhut in de achtertuin' bleek het allemaal behoorlijk mee te vallen. De Emmy Award onderstreepte dat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden