Film

Emma Stone geeft Cruella de Vils kwaadaardige trekjes iets onweerstaanbaar speels ★★★★☆

De makers plaatsten het levensverhaal van de rebelse Cruella in het punk-Londen van de jaren zeventig.

Floortje Smit
Cruella Beeld
Cruella

Het ís lastig, maar vergeet gerust al wat u weet over Disneys gemeenste schurk, die akelige Cruella de Vil, dat potlooddunne, puissant rijke kreng dat dalmatiërpuppy’s wilde verwerken in een jas. Puppy’s!

Cruella, de liveaction-Disneyfilm die haar levensverhaal vertelt, vindt het personage namelijk helemaal opnieuw uit. Aan het begin van de film heet ze nog Estella en is ze een straatarm, brutaal, tegendraads weesmeisje dat met een stel boefjes in een verlaten stadsvilla woont en droomt van een carrière in de mode. Ze weet op te klimmen en komt in dienst van een Devil Wears Prada-achtige bazin (een lekker vinnige Emma Thompson), tot de twee modeontwerpers verwikkeld raken in een venijnige concurrentiestrijd.

Wat een geniale zet was het om het scenario te laten bewerken door The Favourite-scenarist Tony McNamara en de regie in handen te geven van I ,Tonya-regisseur Craig Gillespie. Cruella brengt twee mannen bij elkaar die een prettig gevoel voor morbide humor delen en die allebei eerder verrukkelijke, weerbarstige vrouwelijke personages zonder moraal wisten neer te zetten. Zij kozen ervoor Cruella te plaatsen in het punk-Londen van de jaren zeventig, een tot in de details gecreëerde wereld waar je via het wervelende camerawerk van Nicolas Karakatsanis in gezogen wordt.

Dit levert allereerst een fantastische soundtrack op: van Perhaps, Perhaps, Perhaps van Doris Day tot I Wanna Be Your Dog van The Stooges. Bovendien wordt Cruella zo plotseling een goedgebekt punkicoon, in de ene na de andere overdonderende outfit – McNamara en Gillespie lieten zich duidelijk meer inspireren door enfants terribles uit de modegeschiedenis als Vivianne Westwood en Alexander McQueen dan door de eerdere Dalmatiërs-films.

Natuurlijk is boef Cruella verkeerd begrepen, en natuurlijk is ze getraumatiseerd, maar de makers lijken eerder geïnteresseerd in haar aangeboren rebelse inborst, haar weigering zich te conformeren, haar vastberadenheid een plek op te eisen – en het recht ongeliefd te zijn. ‘Mensen hebben een slechterik nodig, en ik pas perfect in het plaatje.’

Het was een schitterend feministisch rolmodel geweest als er niet, nou ja, een steekje bij haar los had gezeten. Of verwarren we bij vrouwen blinde ambitie met krankzinnigheid? Actrice Emma Stone laat dat in ieder geval prettig in het midden en geeft Cruella’s kwaadaardige trekjes iets onweerstaanbaar speels.

‘I do love trouble’, verzucht iemand, als zij hem probeert te betrekken bij een van haar snode plannen.

Inderdaad, wie niet?

Cruella

Komedie

★★★★☆

Regie Craig Gillespie.

Met Emma Stone, Emma Thompson.

134 min., vanaf 28/5 te zien op Disney+ (€ 21,99), vanaf 27/8 gratis beschikbaar voor abonnees.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden