Emma Pelckmans (30): 'Jappe Claes had macht en controle, hij was geïnfiltreerd in mij'

Emma Pelckmans kwam uit Beerse, begon in 2006, op haar 19de, met de toneelschool in Amsterdam. Ze bleek de uitverkorene van Jappe Claes.

'Ik voelde me zo verantwoordelijk, ik móést wel gaan.' Beeld Sanne De Wilde / de Volkskrant

'In het eerste semester van het tweede jaar gaf Jappe Claes de workshop Tsjechov. Op een avond wilde ik in bed kruipen, ik had al gedoucht en mijn pyjama aan. Toen belde hij. Hij zat in Hotel de l'Europe en vertelde dat hij zich zorgen maakte over mijn klas. Veel klasgenoten hadden nog geen propedeuse en konden na Kerst van school worden getrapt. Misschien kon ik wat inzichten geven zodat hij de klas kon helpen?

'Ik voelde me zo verantwoordelijk voor de klas, ik móést wel gaan. Ik heb me omgekleed en ben naar dat hotel gefietst. Wat een rare setting, dacht ik nog, een docent en een student. Een docent waar ik nog les van kreeg en die me moest beoordelen.

'Eerst was er smalltalk, over de schoonheid van het theater en het spel. Aan het eind van de avond legde hij zijn handen op mijn wangen. Ik kon niet meer weg, fysiek kon ik niks. Hij zoende me. Achteraf dacht ik: huh, wat is er gebeurd? Maar ook: zo gaat het dus blijkbaar, dit is normaal. Wist ik veel, ik was 20 jaar. Hij stuurde nog een berichtje: 'ik ga van je dromen'.

'De volgende dag moest ik een boodschap van hem aan mijn medestudenten overbrengen, iets studiegerelateerds. Dat was vreselijk, ineens begreep ik dat ik de uitverkorene van dat jaar was en de klas wist dat ook. Vanaf die dag was ik geïsoleerd. Die school was mijn leven en ik was uit de groep gezet.

Acteur Jappe Claes per direct weg bij Het Nationale Theater na beschuldigingen seksueel grensoverschrijdend gedrag

De Vlaamse acteur Jappe Claes (64) vertrekt per direct bij Het Nationale Theater vanwege een reeks beschuldigingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Dat hebben de directie van Het Nationale Theater en Claes 'in onderling overleg' besloten.

'Jappe was de enige waar ik nog mee kon praten. Hij was mijn toevluchtsoord. We gingen naar het café, hij nam me mee uit eten in de chicste restaurants. Hij heeft me naderhand nog een keer proberen te kussen, maar dat heb ik afgeweerd. Ook vertelde hij dat hij erotische dromen over me had. Het was zo manipulatief. Hij had macht en controle, was geïnfiltreerd in mij. Zelfs op kerstavond hing hij aan de lijn.

'Zo ging het door in het derde jaar. Pas in het jaar daarna klapte het. Ik heb toen alles verteld aan de directeur van de toneelschool. Die zei: 'ik hoor je'. Er werd naar me geluisterd. En er is nooit iets mee gedaan.'


#MeToo

Waarom Saskia Noort haar verkrachting jarenlang stilhield
'Ik zweeg ook omdat ik merkte dat niemand op zo'n verhaal zat te wachten.'

'Ik heb het gedaan'
Na #MeToo nu ook #IHave: mannen bieden excuses aan voor misbruik en intimidatie

Sarah Sluimer reageert in dit opiniestuk op #MeToo: We beschermen ze, de mannen
'Het schuurt dat ik ooit met je werkte en me toen regelmatig ongemakkelijk voelde bij de toon van je nachtelijke smsjes en ellenlange mails. Iets dwingerigs, iets hijgerigs.'

Lezersbrieven over seksisme: 'Ik ken geen vrouw die niet 'me too' kan zeggen'
In mijn eigen omgeving is geen enkele vrouw die niet 'me too' kan zeggen, schrijft een lezer. Dat gedrag wordt met de paplepel ingegoten, stelt een ander. En geeft onthutsende voorbeelden.

#MeToo haalt seksueel geweld uit de taboesfeer, maar lost het het probleem ook op?
Een analyse en drie vrouwen die hun verhaal doen (+)

Saskia Noort Beeld Sanne De Wilde
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden