BlogDutch Design Week, dag 7

Embassy of Health laat bovenal de positieve veranderkracht van design zien

Van alle presentaties die deze week in Eindhoven te zien zijn, weet de Embassy of Health de ambitie van de Dutch Design Week het beste te verwezenlijken. De ambassade voor betere zorg biedt zowel praktische innovaties als speculatieve toekomstvisies, maar onderstreept bovenal de positieve veranderkracht van design.

If I Had a Tail van Onne Dijkhuis. Beeld Waag Society
If I Had a Tail van Onne Dijkhuis.Beeld Waag Society

Eerst even de feiten: de komende twintig jaar verdubbelen de zorguitgaven tot 174 miljard per jaar. De grootste stijging is in de ouderenzorg, die maar liefst 59 procent uitmaakt van die 174 miljard. Volksziekte nummer één is dan dementie; in 2040 sterven jaarlijks 40 duizend hieraan, een toename van 186 procent. Kortom, het zorgsysteem staat onder druk. De Embassy of Health zoomt in op dit prangende vraagstuk. En ook op de invloed van technologie en robotisering, voeding en preventie, data en privacy op onze zorg. De aandacht is daarbij niet uitgegaan naar de vormgeving van de ‘ambassade’, die is opgetrokken uit Spartaanse sokkeltjes, saaie werktafels en systeemwandjes.

Gelukkig is de kwaliteit van de getoonde projecten een uitstekend medicijn tegen deze esthetische kwaaltjes. Een muziekinstrument met diepe resonerende klanken fungeert als knuffelzak, een veilige fiets voor ouderen of een game die tieners helpt in een rouwproces – de getoonde projecten zijn zo divers als de veranderende zorgvraag zelf. Inzoomend op de knellende vragen die daarbij onvermijdelijk zijn, biedt deze ambassade voor betere zorg zowel praktische innovaties als speculatieve toekomstvisies.

Innovation Powerhouse. Beeld Ruud Balk
Innovation Powerhouse.Beeld Ruud Balk

Seflie-spot

Hoe zou het zijn als mensen een staart hadden waarmee ze makkelijk kunnen zitten? En wat als die staart ook bijzondere eigenschappen heeft, zoals een snelheidsmeter en een gyroscoop? Dit kunstproject If I had a tail van Onno Dijkhuis wekt in eerste instantie vooral op de lachspieren en heeft zich ontpopt tot seflie-spot. Maar het biedt ook stof tot nadenken over hoe wij steeds meer technologie in ons lichaam integreren. Wanneer houden we op mensen te zijn? En hoe zouden mensen met- en zonder staarten met elkaar omgaan; een andere huidskleur is immers nu al een probleem. Ook geestig maar iets venijniger is het project Digital Detox waarbij fictieve kwalen als een tech-neck of digital dementia worden behandeld door Dokter Cloud. Dat klinkt als een horrorscenario.

Smaakvolle steunkousen die ook nog eens makkelijk in het gebruik zijn. Beeld Raquel Pereira Silva
Smaakvolle steunkousen die ook nog eens makkelijk in het gebruik zijn.Beeld Raquel Pereira Silva

Juist heel toepasbaar is het zorgsysteem Carebnb, waarbij kamers in huis worden verhuurd aan mensen die tijdelijke mantelzorg nodig hebben na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname. De medische zorg komt van een wijkverpleger, de gastheer of -vrouw voorziet in een luisterend oor. Nog handiger: een smaakvolle design-stoma en steunkousen die zich dankzij gebruik van ‘slim materiaal’ pas straktrekken als ze op lichaamstemperatuur zijn en daardoor makkelijk aan te doen zijn.

De ambitie van de Dutch Design Week liegt er niet om: laten zien dat design een positieve kracht is die alle aspecten van ons leven kan verbeteren. Van de meer dan honderd presentaties die deze week in Eindhoven zijn te zien, weet de Embassy of Health deze optimistische ambitie het beste te verwezenlijken. Deze presentatie is een krachtige pleidooi voor een zorgzamere samenleving en onderstreept daarmee de positieve veranderkracht van design.

Embassy of Health is te zien op de Zwaanstraat 31a op het Strijp-T in Eindhoven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden