NieuwsLa Musica

Elsie de Brauw in uw huiskamer: La Musica wordt als thuisvoorstelling gespeeld

Mensen die kaartjes hadden gekocht voor La Musica van Mooi weer & zo, kunnen de acteurs op bezoek krijgen.

Délano van den Berg en Elsie de Brauw spelen La Musica in een Rotterdamse huiskamer.Beeld Maarten Laupman

Eerst worden een paar kamerplanten opzij gezet om wat meer speelruimte te maken. Daarna komen de attributen tevoorschijn: een koperen receptiebel, zoals vaak op de balies van kleine hotels staat, en wat onbreekbaar serviesgoed. Dat is alles. De twee toneelspelers vertellen kort wie ze zijn, en wat ze gaan spelen: La Musica van Marguerite Duras. Dan vertrekken ze naar de gang en binnen een minuut stappen ze als personage de woonkamer weer in: de vrouw met een zonnebril, de man met een jas aan. De voorstelling kan beginnen: twee acteurs, drie man publiek. Theater in tijden van restrictie.

De locatie: een fraai appartement op het Noordereiland in Rotterdam, met magnifiek uitzicht op de Maas. Op de bank zitten de twee bewoners, de verslaggever zit op afstand in een comfortabele fauteuil. Huiskamertoneel in optima forma. Elsie de Brauw en Délano van den Berg – hij een van de artistiek leiders van de Rotterdamse toneelgezelschap Mooi weer & zo, zij daar regelmatig (onbezoldigd) gastactrice - spelen de man en de vrouw in dit beroemde Franse relatiedrama uit 1965. In La Musica ontmoeten twee ex-geliefden elkaar op de dag dat hun echtscheiding is uitgesproken. Oud zeer en gefnuikt verlangen verdringen elkaar in deze poëtische theatertekst, die nu dus gepeeld wordt bij mensen thuis.

Dat zit zo: La Musica ging in maart in het eigen theater van Mooi weer & zo in première, maar moest na twee voorstellingen worden stopgezet vanwege de coronacrisis. Er waren toen al heel wat kaarten in de voorverkoop verkocht. Daarom besloot de groep het om te draaien: u kunt nu niet naar ons komen, dus als u wilt, komen wij naar u! Gewoon, naar uw huiskamer en daar spelen we dan Duras. Het sloeg aan, en intussen is de voorstelling al zo’n 16 keer gespeeld.

Van den Berg: ‘Voor ons als acteurs staat niets vast, behalve de tekst. Hoe we bewegen, waar we gaan staan of zitten bepalen we ter plekke. Dat wij La Musica nu elke keer in een andere huiskamer spelen, maakt het juist spannend. En af en toe sta je ineens voor een verrassing: laatst stond ik te spelen in een keuken en duwde per ongeluk de afwasmachine aan.’

De Brauw: ‘Pas geleden speelden we in een grote stadsvilla van een Rotterdamse zakenman. Na afloop kregen we een flesje wijn uit zijn wijnkelder mee.’

Mooi weer & zo laat aan de mensen zelf over hoeveel ze financieel voor deze voorstelling overhebben. Geld is niet de drijfveer, doorspelen wel. Dat een actrice als De Brauw, die met NTGent en Schauspielhaus Bochum door heel Europa speelt, af en toe bij Mooi weer & zo opduikt, komt omdat ze het een getalenteerde groep mensen vindt bij wie ze zich thuis voelt. Eerder al speelde ze bij het Rotterdamse gezelschap een zinderende Meeuw van Tsjechov in een cafésetting.

La Musica blijkt ook op huiskamerformaat een indringende, melancholieke theatertekst die door de twee acteurs opvallend licht wordt gespeeld. Later blijkt dat ze de Hij en de Zij in La Musica, de mannen- en de vrouwenrol dus, hebben omgedraaid. Het maakt deze theatertekst hoe dan ook eigentijdser. Of je nu in een schouwburg zit, of op een tweezitsbankje thuis: als theater goed is, tilt het je even op.

Na afloop is er een kort nagesprek, met een glas wijn. Veel meer dan ‘Godallemachtig, wat was dit goed’ valt er niets te zeggen, en van sommige teksten blijf je gewoon even stil.

Uit La Musica:

Hij: ‘Van alles wat afgelopen is, is er niets zo definitief afgelopen als dit’.

Zij: ‘Ook meer dan als we dood zijn... Ook meer definitief dan de dood, denk je dat?’

Hij: ‘Ik weet het niet... Misschien ook meer dan de dood, ja.’

Mooi weer & zo

Toneelgezelschap Mooi weer & zo heeft kort geleden het eigen theater aan de ’s Gravendijkwal in Rotterdam verlaten en is op zoek naar een nieuwe locatie. De komende periode blijven de huiskamervoorstellingen op het repertoire staan. De groep hoopt de komende vier jaar voor het eerst structurele subsidie te krijgen van de gemeente Rotterdam. In voorbereiding zijn een zomervoorstelling op het cruiseschip SS Rotterdam en een locatievoorstelling op een parkeerplaats waar het publiek in eigen auto’s zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden