Elsevier onderzoekt juridisch aanvechten geplande naamswijziging

Elsevier onderzoekt of er juridische stappen mogelijk zijn tegen de naamswijziging van het weekblad die eigenaar RELX wil doorvoeren. Dat blijkt uit een bericht van hoofdredacteur Arendo Joustra op de website van het blad.

Redactie
Elsevier onderzoekt of er juridische stappen mogelijk zijn tegen de aangekondigde naamswijziging. Beeld .
Elsevier onderzoekt of er juridische stappen mogelijk zijn tegen de aangekondigde naamswijziging.Beeld .

Vorige week werd bekend dat het Brits-Nederlandse RELX, voorheen Reed Elsevier, de naam Elsevier exclusief wil reserveren voor de wetenschappelijke uitgaven van het informatieconcern.

Volgens Joustra gaat de concernleiding daarbij voorbij aan 'het feit dat de tijdschrifttitel al dateert van 1891 en dat toen van wetenschappelijke uitgaven nog geen sprake was. En dat Elsevier als opinieblad al zeven decennia niet weg te denken is uit het politieke en culturele leven in Nederland.'

'Een (juridisch) tegenoffensief wordt onderzocht', vervolgt de hoofdredacteur. Eerder noemde de hoofdredactie het nieuws over de mogelijke namsverandering 'uiterst pijnlijk' en 'nog moeilijk te bevatten'.

Joustra noemt het 'een lichtpuntje' dat, mocht de eigenaar voet bij stuk houden, de naamsverandering nog wel een paar jaar op zich zal laten wachten. 'Voorlopig kunt u Elsevier dus gewoon blijven lezen als Elsevier.'

Reed Elsevier

Reed Elsevier ontstond in 1992 uit een fusie tussen de Nederlandse uitgeverij Elsevier en het Britse Reed. Begin dit jaar werd de naam gewijzigd in RELX. De wetenschappelijke uitgeverij bleef wel gewoon Elsevier heten. Met de naamsverandering van het weekblad wil RELX verwarring voorkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden